Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

Ασυμφωνία ΕΕ - ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους

«Θρίλερ» για την 6η δόση

«Το ΔΝΤ πιστεύει ότι οι εκτιμήσεις των άλλων εταίρων της τρόικας είναι υπεραισιόδοξες», σύμφωνα με όσα διαρρέονται στα ΜΜΕ
«Το ΔΝΤ πιστεύει ότι οι εκτιμήσεις των άλλων εταίρων της τρόικας είναι υπεραισιόδοξες», σύμφωνα με όσα διαρρέονται στα ΜΜΕ (Φωτογραφία: Associated Press )


Αθήνα
Το ΔΝΤ διαφωνεί με τις εκτιμήσεις της ΕΕ αναφορικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και θέλει να έχει μια ξεκάθαρη εικόνα πριν την αποδέσμευση της επόμενης δόσης, είπαν την Πέμπτη Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στο Reuters.

Το ΔΝΤ πιστεύει ότι οι εκτιμήσεις της ΕΕ για το χρέος είναι πολύ αισιόδοξες και θέλει να περιμένει έως τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης την Κυριακή, μήπως προκύψει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για τη βιωσιμότητα του χρέους.

«Το ΔΝΤ πιστεύει ότι οι εκτιμήσεις των άλλων εταίρων της τρόικας είναι υπεραισιόδοξες», δήλωσε μία πηγή, ενώ άλλη αναφερόμενη στη Σύνοδο σημείωσε ότι «το ΔΝΤ σίγουρα θα θέλει να δει προηγουμένως που θα καταλήξουν το Eurogroup και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».

Η έκθεση αναμένεται να δείξει κατά πόσο η Ελλάδα πληροί τις προϋποθέσεις για την εκταμίευση της επόμενης δόσης της βοήθειας, συνολικού ύψους 8 δισ. ευρώ.

Εάν την Κυριακή οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφωνήσσουν σε μεγαλύτερη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο πρόγραμμα ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων (σ.σ. δηλαδή μεγαλύτερο «κούρεμα»), αυτό ίσως καταστήσει πιο βιώσιμο το χρέος και επιτρέψει στο ΔΝΤ να προσυπογράψει την αποδέσμευση της δόσης, πιθανώς το Νοέμβριο, είπαν οι πηγές.

Η έκθεση της Κομισιόν αναμένεται να δημοσιοποιηθεί εντός της ημέρας και θα είναι θετική για την εκταμίευση της 6ης δόσης

Διευκρινίσεις για τις διαπιστώσεις του ΔΝΤ επί του ελληνικού προγράμματος αναμένεται να δώσει το απόγευμα σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσιγκτον ο διευθυντής Διεθνών Σχέσεων του Ταμείου Τζέρυ Ράις.

Ο κ. Ράις θα ανακοινώσει και το πότε θα συγκληθεί το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προκειμένου να εγκρίνει την εκταμίευση της επόμενης δόσης του Ταμείου και βεβαίως θα ερωτηθεί για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: