Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

Τους έδωσαν λύση, την απέρριψαν και τώρα ζητούν... πρωτοβουλίες!

Πολιτικό «γαϊτανάκι» για τους μετανάστες απεργούς πείνας


http://img.protothema.gr/547BD69C158ED0450E281864998220D8.jpg
Να αναλάβει η κυβέρνηση τις ευθύνες της και να πάρει πρωτοβουλίες, προκειμένου να ικανοποιηθούν τα θεμελιώδη αιτήματα των μεταναστών απεργών πείνας, με την εξασφάλιση άδειας παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους, ζήτησαν οι Μανώλης Γλέζος, Παν. Λαφαζάνης και Τ. Κορωνάκης από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Χρήστο Παπουτσή, με τον οποίο είχαν συνάντηση το μεσημέρι του Σαββάτου.

«Η ζωή είναι πάνω απ' όλα» δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Παπουτσής, επανέλαβε ωστόσο την πάγια θέση της κυβέρνησης ότι «στην προκειμένη περίπτωση, δεν υπάρχει δυνατότητα μαζικής νομιμοποίησης των μεταναστών», καθώς «δεν το αντέχει η ελληνική κοινωνία».

Την ίδια ώρα, οι μετανάστες παραμένουν στο μέγαρο «Υπατία», ενώ δεκάδες εξ αυτών νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Η αγωνία για τη ζωή τους αυξάνεται, καθώς τίθεται και το ζήτημα των χαμηλών θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν τα επόμενα 24ωρα στη χώρα. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει τεθεί το ΕΚΑΒ, προκειμένου να μεταφέρει άμεσα τους απεργούς πείνας σε νοσοκομείο, εάν αυτό κριθεί αναγκαίο.

Πάντως, η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε στον κ. Παπουτσή: «Είμαστε στο "και πέντε" και από στιγμή σε στιγμή μπορεί να έχουμε μοιραίες ανεπίστρεπτες εξελίξεις, οι οποίες θα είναι μια πραγματική ιστορική τραγωδία για τη χώρα». Ο κ. Παπουτσής είπε ότι άκουσε με προσοχή τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και υποσχέθηκε να τις μεταφέρει στον αρμόδιο υπουργό, Γιάννη Ραγκούση, καθώς και στον πρωθυπουργό.

«Εκείνο που μας ενδιαφέρει, είναι να λυθεί το ταχύτερο δυνατό η απεργία πείνας. Μας ενδιαφέρει πρώτα απ΄ όλα να προστατευθεί η ζωή των ανθρώπων αυτών και από εκεί και πέρα η κυβέρνηση έτσι κι αλλιώς εργάζεται στην κατεύθυνση του να δώσει λύσεις, προκειμένου να νοικοκυρέψουμε αυτήν τη χαώδη κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας με το μεταναστευτικό, με ευθύνη όλων μας εδώ και πολλά χρόνια -και εννοώ όλων μας, και αυτών που κυβέρνησαν και αυτών οι οποίοι συμμετέχουν με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο στην οργανωμένη ζωή της ελληνικής κοινωνίας» σημείωσε ο υπουργός.

«Πρέπει να δοθεί λύση. Πρέπει να δοθεί άμεση λύση, νοικοκυρεμένη λύση, έτσι ώστε να μπορέσουμε να είμαστε συνεπείς και στις υποχρεώσεις μας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και στο πλαίσιο του Σένγκεν» συμπλήρωσε.

Το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, Μανώλης Γλέζος, είπε ότι το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ «είναι σαφέστατο και μπορεί να εφαρμοστεί. Εδράζεται στο άρθρο 21 του Νόμου 3907, όπου για λόγους φιλευσπλαχνίας μπορεί να λυθεί άμεσα το θέμα».

Μιλώντας πάντως στο Mega το πρωί του Σαββάτου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, τόνισε πως «η κυβέρνηση δεν μπορεί να εκβιάζεται» και υπογράμμισε ότι «θα επικρατήσει η λογική και η νομιμότητα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: