Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

Κυβερνητική πρωτοβουλία για τους μετανάστες-απεργούς πείνας ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Συνάντηση με τον Χ.Παπουτσή

Συμπαραστάτες μεταφέρουν κουβέρτες στους μετανάστες απεργούς πείνας που διανύουν την 40η ημέρα της απεργίας τους στο κτίριο Υπατία)
Συμπαραστάτες μεταφέρουν κουβέρτες στους μετανάστες απεργούς πείνας που διανύουν την 40η ημέρα της απεργίας τους στο κτίριο Υπατία) (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Να αναλάβει η κυβέρνηση τις ευθύνες της και να πάρει πρωτοβουλίες για να ικανοποιηθούν τα θεμελιώδη αιτήματα των μεταναστών-απεργών πείνας με την εξασφάλιση άδειας παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους ζήτησαν οι Μανώλης Γλέζος, Παν.Λαφαζάνης και Τ.Κορωνάκης από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, με τον οποίο είχαν συνάντηση.

«Η ζωή είναι πάνω από όλα» δήλωσε, ο κ. Παπουτσής, επαναλαμβάνοντας, όμως, ότι «στην προκειμένη περίπτωση, δεν υπάρχει δυνατότητα μαζικής νομιμοποίησης των μεταναστών», την ώρα που στην Υπατία και στα νοσοκομεία παραμένουν οι μετανάστες απεργοί πείνας.

Θέμα της συνάντησης ήταν η απεργία πείνας και τα αιτήματα των 300 μεταναστών εργατών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Εντωμεταξύ, άλλοι επτά μετανάστες μεταφέρθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου στο νοσοκομείο με συμπτώματα αφυδάτωσης και άλλα προβλήματα. Τρεις από αυτούς έχουν σοβαρότερα προβλήματα λόγω της απεργίας δίψας στην οποία έχυον προχωρήσει τις τελευταίες ημέρες.

Όπως μετέδωσε το Mega, ένας από τους έπαθε υπογλυκαιμικό σοκ και του χορηγήθηκε ορός για να μην πεθαίνει και οι δύο έχουν καρδιολογικά προβλήματα.

Συνολικά νοσηλεύονται 75 απεργοί στην Αθήνα και 11 στη Θεσσαλονίκη.

Την ίδια ώρα επιτείνεται η αγωνία για τη ζωή και των υπόλοιπών λόγω και των χαμηλών θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν τα επόμενα 24ωρα στη χώρα. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει τεθεί το ΕΚΑΒ, προκειμένου να μεταφέρει άμεσα τους απεργούς πείνας σε νοσοκομείο, αν χρειαστεί.

Συνάντηση Παπουτσή με μέλη του ΣΥΡΙΖΑ

Κατά τη συνάντηση, η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε στον Χρ.Παπουτσή: «είμαστε στο και πέντε και ότι από στιγμή σε στιγμή μπορεί να έχουμε μοιραίες ανεπίστρεπτες εξελίξεις, οι οποίες θα είναι μια πραγματική ιστορική τραγωδία για τη χώρα».

Κάλεσαν την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και να πάρει άμεσα πρωτοβουλία ώστε να ικανοποιηθούν θεμελιώδη αιτήματα των απεργών με την εξασφάλιση άδειας παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους.

«Η ζωή είναι πάνω από όλα» δήλωσε, από την πλευρά του ο Χρήστος Παπουτσής, επαναλαμβάνοντας, όμως, ότι «στην προκειμένη περίπτωση, δεν υπάρχει δυνατότητα μαζικής νομιμοποίησης των μεταναστών, δεν το αντέχει η ελληνική κοινωνία».

Ο κ. Παπουτσής είπε ότι άκουσε με προσοχή τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και υποσχέθηκε να τις μεταφέρει στον αρμόδιο υπουργό, τον Γιάννη Ραγκούση και στον πρωθυπουργό.

«Εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι να λυθεί το ταχύτερο δυνατό η απεργία πείνας. Μας ενδιαφέρει πρώτα απ΄ όλα να προστατευθεί η ζωή των ανθρώπων αυτών και από εκεί και πέρα η κυβέρνηση έτσι κι αλλιώς εργάζεται στην κατεύθυνση του να δώσει λύσεις προκειμένου να νοικοκυρεύσουμε αυτήν τη χαώδη κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας με το μεταναστευτικό, με ευθύνη όλων μας εδώ και πολλά χρόνια - και εννοώ όλων μας, και αυτών που κυβέρνησαν και αυτών οι οποίοι συμμετέχουν με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο στην οργανωμένη ζωή της ελληνικής κοινωνίας» είπε.

«Πρέπει να δοθεί λύση. Πρέπει να δοθεί άμεση λύση, νοικοκυρεμένη λύση, έτσι ώστε να μπορέσουμε να είμαστε συνεπείς και στις υποχρεώσεις μας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και στο πλαίσιο του Schengen» συμπλήρωσε.

Το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, Μανώλης Γλέζος είπε ότι το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ «είναι σαφέστατο και μπορεί να εφαρμοστεί. Εδράζεται στο άρθρο 21 του Νόμου 3907, όπου για λόγους φιλευσπλαχνίας μπορεί να λυθεί άμεσα το θέμα».


Μιλώντας στο Mega το πρωί του Σαββάτου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ.Πεταλωτής τόνισε πως «η κυβέρνηση δεν μπορεί να εκβιάζεται» και υπογράμμισε ότι «θα επικρατήσει η λογική και η νομιμότητα».

Κατά τη συνάντηση που έγινε την Παρασκευή στο κτίριο της ΓΣΕΕ, ο Γ.Ραγκούσης επανέλαβε την κυβερνητική πρόταση για ένταξη των απεργών πείνας σε καθεστώς ανοχής, που προβλέπει την αναβολή της απομάκρυνσής τους από τη χώρα, η οποία θα συνοδεύεται από γραπτή βεβαίωση με εξάμηνη ισχύ και με δυνατότητα ανανέωσης.

Ωστόσο, οι εκπρόσωποι των απεργών πείνας διεκδίκησαν ένταξη στο καθεστώς του νόμου «περί φιλευσπλαχνίας» που προβλέπει και τη χορήγηση άδειας εργασίας, πράγμα που απέκλεισε η κυβέρνηση.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: