Μήνυμα στην ΕΕ από το Εθνικό Συμβούλιο
- Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Μήνυμα στην ΕΕ για γενναίες αποφάσεις, προκειμένου να ηρεμήσουν οι αγορές, έστειλε ο Γ.Παπανδρέου κατά την ομιλία του στο Εθνικό Συμβούλιο. Ο αγώνας για να αφήσουμε πίσω μας τον παλιό κόσμο θα είναι μακρύς και δύσκολος και θα αντιμετωπίσουμε πολλά, αλλά από εμένα θα ακούτε πάντα την αλήθεια, είπε ο πρωθυπουργός και επιτέθηκε στη ΝΔ για το χρέος και το έλλειμμα: «Όσοι ασκούν κριτική για τον μηχανισμό στήριξης, ας μας πουν την πρότασή τους». Φρένο για άλλη μια φορά στα σενάρια πρόωρων εκλογών.Παράλληλα καταφέρθηκε εναντίον όσων τον κατηγόρησαν για τις συνομιλίες που είχε με τον επικεφαλής του ΔΝΤ Στρος Καν τον Δεκέμβριο.
«..μόνο προδότη δεν με είπαν, επειδή συζήτησα, λένε, με τον επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, όταν η Ελλάδα βρέθηκε στη δίνη του κυκλώνα. Επειδή έψαχνα λεφτά για τη χώρα μου. Τότε που δίναμε μάχη για να βρούμε λύση, για να μη ζήσουμε τη χρεοκοπία. Ποιος θα τα πλήρωνε; Ο κ. Καραμανλής; Ο κ. Σαμαράς; Ο κ. Αλογοσκούφης; Ο κ. Ρουσόπουλος; Ο κ. Βουλγαράκης;»
«... για την πατρίδα μίλησα και θα μιλώ με τους πάντες, με κάθε αρμόδιο ανά την υφήλιο, με κάθε έναν που θα μπορούσε να βοηθήσει την Ελλάδα. Και αυτό έκανα και αυτό κάνω. Με τραπεζίτες, με διακεκριμένους οικονομολόγους, με αρχηγούς κρατών εντός και εκτός Ευρώπης, με επικεφαλής όλων των διεθνών Οργανισμών» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του περιγράφοντας με ζοφερά χρώματα αυτό που ονόμασε «παλαιό κόσμο». Είπε ότι κυριαρχούσε η διαφθορά και το ρουσφέτι, ότι η δύναμη των παιδιών μας δεν ήταν η αξία τους, αλλά «το ποιον ξέραμε και τι του τάζαμε».
«Εμείς φτιάξαμε αυτόν τον κόσμο, αλλά εμείς, το ΠΑΣΟΚ, αποφασίσαμε να τον αλλάξουμε» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου.
Αρκετές ήταν οι φορές που επισήμανε ότι ο δρόμος που ακολουθείται είναι δύσκολος και μακρύς. Μάλιστα, είπε ότι πολλές θα είναι οι σειρήνες που θα τραγουδούν τραγούδια δελεαστικά να επιστρέψουμε στο παρελθόν, σε έναν ανύπαρκτο παράδεισο.
«Από εμένα θα ακούτε μόνο τη γλώσσα της αλήθειας, έτσι ξεκίνησα, έτσι θα συνεχίσω» είπε χαρακτηριστικά.
Ο πρωθυπουργός έβαλε για μια ακόμη φορά τέλος στα σενάρια πρόωρων εκλογών. Η δική μας φυγή δεν είναι ούτε εκλογές, ούτε να εγκαταλείψουμε το έργο και τις ευθύνες μας, όπως έκανε η ΝΔ, αλλά είναι φυγή προς τα μπρος, να αλλάξουμε τη χώρα, τόνισε ο κ. Παπανδρέου.
Ο πρωθυπουργός δέχθηκε ότι υπάρχουν προβλήματα συντονισμού στην κυβέρνηση, τα οποία ωστόσο θεώρησε ότι προκύπτουν από τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το πολιτικό σύστημα εδώ και πολλές δεκαετίες και αναγνώρισε στους υπουργούς και γενικά στα κυβερνητικά στελέχη ότι καταβάλλουν υπερπροσπάθεια για να αλλάξουν τα πράγματα. Κάνουμε το καλύτερο δυνατό, τόνισε, αναγνωρίζοντας ότι υπάρχουν και λάθη και εντάσεις σε αυτή την προσπάθεια.
Επίθεση στη ΝΔ
Αναφερόμενος στο χρέος της χώρας είπε ότι είναι το μεγαλύτερο βαρίδι στο λαιμό των παιδιών μας. Στη συνέχεια επιτέθηκε με σφοδρότητα στη ΝΔ λέγοντας ότι η κυβέρνησή της διπλασίασε τόσο το χρέος όσο και το έλλειμμα. «Η προηγούμενη κυβέρνηση έπνιξε στα χρέη τις επόμενες γενιές για να ζήσουν αυτοί καλύτερα» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Στη συνέχεια, είπε ότι σήμερα η Ελλάδα θα δανειζόταν με επιτόκιο 11%, ενώ η Γερμανία δανείζεται με 2%. Περιγράφοντας στη συνέχεια την στάση της ΕΕ είπε χαρακτηριστικά ότι η απάντηση των εταίρων μας πριν από λίγους μήνες ήταν «γιατί ζητάτε στήριξη, αφού εσείς τα κάνατε χάλια;».
Συνέχισε λέγοντας ότι η σημερινή κυβέρνηση κατάφερε να πείσει την ΕΕ ότι το πρόβλημα χρέους δεν είναι μόνο ελληνικό, αλλά ευρωπαϊκό και έτσι να δημιουργηθεί ο μηχανισμός στήριξης.
Κάλεσμα στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις
Ο πρωθυπουργός έκανε έκκληση στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για επίτευξη συμφωνίας στις επικείμενες Συνόδους Κορυφής.
Επίσης ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε εκ νέου στο ευρωομόλογο, λέγοντας χαρακτηριστικά «μακάρι να είχαμε το ευρωομόλογο» και αφήνοντας να εννοηθεί ότι η ύπαρξή του θα βοηθούσε στην εξασφάλιση καλύτερης αντιμετώπισης της Ελλάδας από τις αγορές.
Ωστόσο, και υπό αυτές τις συνθήκες, ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε το στόχο της Ελλάδας για έξοδο στις αγορές όσο το δυνατό συντομότερα.
«Στόχος μας, είναι το συντομότερο να μπορούμε να βγούμε στις αγορές και να διασφαλίσουμε δανειοδότηση με χαμηλά επιτόκια. Αυτό θα μας απαλλάξει από τη σημερινή εξάρτηση. [...] θέλουμε να βγούμε γρήγορα στις αγορές. Θα μπορούμε να διακόψουμε ακόμα και το σημερινό χρηματοδοτικό πρόγραμμα από το μηχανισμό, προς όφελός μας, αλλά και για την ανακούφιση των εταίρων μας» είπε.
Πάντως ο κ. Παπανδρέου δεν παρέλειψε να τονίσει ότι τα σημερινά προβλήματα της ΕΕ εκτείνονται πέρα από την απλή δημοσιονομική εξυγίανση.
«Δεν είναι από μόνη της αρκετή. Πιο σημαντική, πιο καθοριστική για μια πραγματική ανάκαμψη, είναι η βιώσιμη ανάπτυξη και οι θεσμικές μεταρρυθμίσεις, που είναι ανάγκη να γίνουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Και με το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, έχουμε κοινό στόχο να προωθήσουμε πρωτοβουλίες για μια νέα οικονομική διακυβέρνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης» είπε και πρόσθεσε:
«Σε αυτό το πλαίσιο, εντάσσεται η πρόταση για το ευρωομόλογο και για έναν ευρωπαϊκό φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών. Όλα αυτά, μέσα από δημοκρατικούς όρους και με διαφάνεια. [...]Για μια Ευρώπη της ελπίδας και όχι του φόβου, του εύκολου εθνικισμού ή του καταστροφικού ρατσισμού. Για μια Ευρώπη της δημοκρατικής δράσης και όχι της στασιμότητας».
Αναφερθείς δε στην πολυπόθητη ανταγωνιστικότητα που το γαλλογερμανικό Σύμφωνο επανέφερε πολύ υψηλά στην ατζέντα ο κ. Παπανδρέου παρουσίασε ένα άλλο μοντέλο.
«Ναι, πρέπει να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί. Πρέπει να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί στην Ευρώπη. Αλλά με ποιο μοντέλο; Θα εισάγουμε το μοντέλο των αναδυόμενων οικονομιών, το μοντέλο πολλών ασιατικών χωρών; Ένα μοντέλο με έλλειψη συλλογικών διαπραγματεύσεων, με έλλειψη δημοκρατικών ή κοινωνικών δικαιωμάτων, με φτηνή, φτηνότατη εργασία και εκμετάλλευση, με την εύκολη υποβάθμιση του περιβάλλοντος;»
» Εμείς λέμε «όχι». Το μοντέλο το δικό μας, σημαίνει επένδυση στον άνθρωπο, επένδυση στην παιδεία, επένδυση στην καινοτομία, επένδυση σε υποδομές, που μας πάνε σε μια άλλη εποχή, ενεργειακή, διαδικτυακή, στη βιώσιμη, στην πράσινη ανάπτυξη, στην απασχόληση και όχι στην ανεργία και την καταστροφή του περιβάλλοντος.»
Παράλληλα τόνισε ότι περιμένει από το κόμματα της αντιπολίτευσης να συμβάλλουν στην προσπάθεια και προσέθεσε ότι είναι μία ελληνική μάχη, την οποία αν σταθούμε ενωμένοι θα κερδίσουμε.
Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στις συζητήσεις που γίνονται αυτό τον καιρό στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αφορούν, μεταξύ άλλων, και τη ρύθμιση του χρέους στην ευρωζώνη. Τάχθηκε υπέρ της λήψης απόφασης το συντομότερο δυνατόν και ζήτησε και τη στήριξη των κομμάτων της αντιπολίτευσης σε αυτή τη μάχη, τονίζοντας ότι αν σταθούμε όρθιοι και ενωμένοι, μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους μας.
Κριτική στη Δικαιοσύνη
Ο πρωθυπουργός άσκησε έντονη κριτική και στην Δικαιοσύνη, λέγοντας ότι «το αίσθημα δικαιοσύνης λείπει σήμερα από την ελληνική κοινωνία» και ότι «περιμένουμε να ανταποκριθεί η Δικαιοσύνη».
Νέα μέλη στο Πολιτικό Συμβούλιο
Οι εργασίες του Εθνικού Συμβουλίου του Κινήματος ολοκληρώθηκαν με την εκλογή των τριών νέων μελών που συμπληρώνουν τη σύνθεση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, πληρώνοντας τις θέσεις των Δ. Κουσελά, Μ. Όθωνα και Γ. Κουτσούκο, οι οποίοι τοποθετήθηκαν σε κυβερνητικές θέσεις μετά τον ανασχηματισμό.
Κατόπιν ψηφοφορίας εκλέγονται ως μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου οι: Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, ο οποίος έλαβε 109 ψήφους, Νίκος Σαλαγιάννης, με 74 ψήφους, καθώς επίσης και η Άσπα Παπαηλιού με 47 ψήφους.
Η κ. Παπαηλιού ισοψήφησε με τον Δημήτρη Καρύδη και εξελέγη μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου μετά από κλήρωση. Δεν εξελέγη ο επίσης υποψήφιος, Παντελής Καμάς, ο οποίος συγκέντρωσε 20 ψήφους.
Newsroom ΔΟΛ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου