Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

Μείωση των επιτοκίων στα δάνεια Ελλάδας και Ιρλανδίας ζητά το ΕΣΚ

«Η Ευρώπη είναι σε λάθος χέρια»

Ο πρόεδρος του ΕΣΚ Πολ Νίρουπ Ράσμουσεν και ο Γιώργος Παπανδρέου στην κοινή συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή
Ο πρόεδρος του ΕΣΚ Πολ Νίρουπ Ράσμουσεν και ο Γιώργος Παπανδρέου στην κοινή συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Τη θέση του υπέρ της μείωσης των επιτοκίων στα δάνεια «διάσωσης» προς Ελλάδα και Ιρλανδία και ενός διευρυμένου μηχανισμού στήριξης εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος Π.Ν.Ράσμουσεν, που τόνισε μαζί με τον Γ.Παπανδρέου πως το προωθούμενο Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας δεν είναι η απάντηση στην κρίση. «Η Ευρώπη βρίσκεται σε λάθος χέρια», επανέλαβε ο Πολ Νίρουπ Ράσμουσεν. Έντονα αντέδρασε στις δηλώσεις το ΚΚΕ και Δημοκρατική Συμμαχία.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα, με την ευκαιρία της συνεδρίασης του προεδρείου του ΕΣΚ στην Αθήνα, ο Πολ Νίρουπ Ράσμουσεν και ο Γιώργος Παπανδρέου ανέφεραν πως η Ευρώπη «δεν έχει την πολυτέλεια να μην πάρει σωστές αποφάσεις στη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου ... η Ευρώπη χρειάζεται όραμα και βούληση».

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως η Ευρώπη χρειάζεται καινοτόμα εργαλεία, όπως είναι το ευρωομόλογο και ο φόρος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών ενώ από την πλευρά του ο κ. Ράσμουσεν είπε ότι είναι ώρα για να συγκροτηθεί ένας ευρύς μηχανισμός στήριξης και να μειωθούν παράλληλα τα επιτόκια του δανεισμού της Ελλάδας και της Ιρλανδίας.

Τόσο ο κ. Ράσμουσεν όσο και ο κ. Παπανδρέου επέρριψαν την ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση και τη δυσκολία στη λήψη αποφάσεων στη συντηρητική πλειοψηφία της Ευρώπης και κυρίως στην Άνγκελα Μέρκελ και τον Νικολά Σαρκοζί. «Η Ευρώπη βρίσκεται σε λάθος σχέδια» επανέλαβε ο πρόεδρος του ΕΣΚ, που ανέφερε πως οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές θα παρουσιάσουν ένα εναλλακτικό σχέδιο απέναντι στο σχέδιο ανταγωνιστικότητας των συντηρητικών το οποίο αφορά τόσο στην ανάπτυξη όσο και στα δημοσιονομικά.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο κ. Ράσμουσεν είπε ότι οι συντηρητικοί ηγέτες δεν πρέπει να κοιτάζουν μόνο τα χρήματα αλλά και το μέλλον της Ευρώπης. Οι. Παπανδρέου και Ράσμουσεν ανέφεραν πως το Σύμφωνο ανταγωνιστικότητας δεν είναι απάντηση στην κρίση, τονίζοντας πως η Ευρώπη «έχει δυνατότητες να δημιουργήσει την ηρεμία που θεωρούν απαραίτητη οι αγορές, αλλά οι συντηρητικές ηγεσίες δεν προσφέρουν αυτή τη δυνατότητα».

Απαντώντας σε ερώτηση για την επιβολή φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές και αν αυτός μπορεί να απομακρύνει τους επενδυτές, ο κ. Ράσμουσεν είπε ότι με ένα ελάχιστο ποσοστό που προτείνεται από τους σοσιαλιστές μπορούν να εξευρεθούν 340 έως 350 δισ. ευρώ. Παράλληλα επικαλέστηκε μελέτες σκοπιμότητας που έχει κάνει το ΕΣΚ, σύμφωνα με τις οποίες οι αγορές δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν την Ευρώπη, γιατί και πάλι θα συνεχίζουν να κερδίζουν χρήματα, προσθέτοντας πως η Ευρώπη θα μπορέσει να αντιμετωπίσει την κρίση.

Ο ίδιος κάλεσε την Γερμανίδα καγκελάριο να αλλάξει στάση και να καταλάβει ότι η Γερμανία χρειάζεται εταίρους με καλές οικονομίες και όχι με οικονομίες σε κρίση. «Είναι προς το συμφέρον τόσο των χωρών όσο και της Ευρώπης» είπε.

Οι κκ. Παπανδρέου και Ράσμουσεν ρωτήθηκαν για την απουσία από τη Σύνοδο του ΕΣΚ των πρωθυπουργών της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, την οποία απέδωσαν στις πιέσεις που οι οικονομίες των δύο χωρών δέχονται από τις αγορές αυτή την περίοδο. Ο κ. Παπανδρέου μάλιστα ανέφερε ότι αδίκως οι δύο χώρες στοχοποιούνται και ότι η Ευρώπη θα μπορούσε να σταματήσει την επιδρομή εναντίον τους με την έκδοση ευρωομολόγου, λέγοντας πως δεν χρειάζεται και δεν πρέπει η Ισπανία και η Πορτογαλία να «σπρωχθούν» στο μηχανισμό στήριξης.

Απαντώντας σε ερώτηση για το πόσο σημαντική είναι η ημερομηνία για την Ελλάδα η 25η Μαρτίου, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι πρόκειται για ένα σημαντικό σταθμό, αλλά η Ελλάδα, σε περίπτωση που οι αποφάσεις δεν θα είναι οι αναμενόμενες, θα προχωρήσει και θα στηριχθεί στις δικές της δυνάμεις. Πρόσθεσε, όμως, ότι αυτό που έχει σημασία είναι ότι με τις αποφάσεις θα επηρεαστεί θετικά ή αρνητικά όλη η Ευρώπη και επανέλαβε ότι η Σύνοδος Κορυφής είναι μια ευκαιρία να αλλάξει σελίδα η Ευρώπη.

Έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση


Στις δηλώσεις Παπανδρέου και Ράσμουσεν αντέδρασε έντονα το ΚΚΕ, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «είναι πρόκληση οι σφαγείς των λαϊκών δικαιωμάτων, η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, να εμφανίζεται ως σωτήρας».

«Και οι δύο» συνέχισε η ανακοίνωση του κόμματος, «επιβεβαίωσαν ότι εκπροσωπούν κόμματα του κεφαλαίου, όπως και οι φίλοι τους οι συντηρητικοί, κόμματα που κάνουν ό,τι μπορούν για να τσακίσουν τα λαϊκά δικαιώματα όπου Γης. Γι’ αυτό και μέσα σε άλλα απέκρυψαν την αιτία της κρίσης, που είναι κρίση του σάπιου και ξεπερασμένου ιστορικά καπιταλιστικού συστήματος, επαναλαμβάνοντας τις γελοιότητες περί χρηματοπιστωτικής κρίσης, λες και δεν είναι οι βιομήχανοι, οι μεγαλέμποροι και οι εφοπλιστές συμμέτοχοι στο τραπεζικό σύστημα».

«Την πρόκληση οι λαοί πρέπει να την αντιμετωπίσουν με πόλεμο» κατέληξε το ΚΚΕ.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου της «Δημοκρατικής Συμμαχίας» Γιάννης Οικονόμου, ανέφερε: «ευθύνη του πρωθυπουργού την ώρα που η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με την πιο μεγάλη κρίση, δεν είναι να διαπιστώνει και να αγορεύει, επαναλαμβάνοντας μονότονα τα ίδια και τα ίδια».Ο κ. Παπανδρέου, συνέχισε, «οφείλει να προχωρήσει χωρίς καθυστερήσεις και παλινωδίες στις διαρθρωτικές αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις, σε εκείνες τις αλλαγές που θα μειώσουν τα ελλείμματα που δημιούργησε το σπάταλο κομματικό κράτος, που πρώτο το ΠΑΣΟΚ εμπνεύστηκε».

«Η χώρα δεν έχει ανάγκη από πρωθυπουργό-σχολιαστή, αλλά από πολιτικές κοινής λογικής που θα απελευθερώσουν τις δημιουργικές δυνάμεις και θα αποκαταστήσουν την αξιοπιστία της χώρας στη διεθνή σκηνή» σημείωσε ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμμαχίας.

Newsroom ΔΟΛ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: