Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

Βολές κατά της πολιτικής των συντηρητικών κυβερνήσεων Παπανδρέου: «Η ευρωπαϊκή Δεξιά εμποδίζει την αντιμετώπιση της κρίσης»


Το μήνυμα ότι οι συντηρητικές κυβερνήσεις κρατούν την Ευρώπη καθηλωμένη στην κρίση έστειλε ο Γ. Παπανδρέου μιλώντας στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στο Ζάππειο. Ταυτόχρονα, αναγνώρισε ότι οι μεγάλες αλλαγές που επιχειρούνται στην Ελλάδα είναι ανάγκη να συνδυαστούν με αλλαγές σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Κατηγορώντας ευθέως τις συντηρητικές κυβερνήσεις της Ε.Ε. –μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και η Γερμανία- ο πρωθυπουργός είπε ότι «αρνούνται να εξάγουν τα αυτονόητα συμπεράσματα, για τα αίτια και την ένταση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης» και τους καταλόγισε αδράνεια απέναντι στους οικονομικούς κινδύνους. Ειδικά ανέφερε ότι δεν έχουν υλοποιηθεί οι δεσμεύσεις «για μια νέα αρχιτεκτονική του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος». «Δεν βλέπουμε την απαραίτητη εποπτεία, την απαραίτητη διαφάνεια, δεν βλέπουμε να αντιμετωπίζεται η κερδοσκοπία, δεν βλέπουμε να ελέγχονται και οι οίκοι αξιολόγησης, που μας ελέγχουν και που, πολλέςφορές, είναι πιο καθοριστικοί για την πορεία μιας χώρας, απ’ ό,τι είναι οι δημοκρατικές αποφάσεις των κυβερνήσεων», τόνισε ο Γ. Παπανδρέου, επισημαίνοντας ότι οι Συντηρητικοί έχουν «θεοποιήσει τις αγορές και ζητούν από τους λαούς να τις υπηρετήσουν».

Ο κ। Παπανδρέου επανέλαβε ότι η Ελλάδα έχει επωμιστεί ένα μεγάλο βάρος να προχωρήσει σε «τεράστιες αλλαγές», αναγνώρισε ωστόσο ότι οι αλλαγές αυτές έχουν «τα όρια τους, εάν δεν γίνουν και στην Ευρώπη μεγάλες αλλαγές». Στην κατεύθυνση αυτή, υπενθύμισε τις προτάσεις που έχουν υιοθετήσει οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές για την έκδοση ευρωομολόγου, την θέσπιση οικονομικής διακυβέρνησης και την επιβολή φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών. Προανήγγειλε μάλιστα εκστρατεία του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος για την προώθηση αυτής της ατζέντας.

tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: