Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

"Δεν επιβεβαιώνεται χρήση μισθοφόρων στη Λιβύη"

nooz.gr/


Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) ανακοίνωσε ότι δεν έχει καμία επιβεβαίωση για τη χρήση αφρικανών μισθοφόρων στη Λιβύη. "Από την αρχή ερευνήσαμε τις πληροφορίες που έκαναν λόγο για αφρικανούς μισθοφόρους και αυτές αποδείχθηκαν στην πλειοψηφία τους εσφαλμένες", δήλωσε σε δημοσιογράφους στη Βεγγάζη, στην ανατολική Λιβύη, ο υπεύθυνος του HRW Πίτερ Μπούκερτ.

"Προς το παρόν δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε καμία περίπτωση για τη χρήση μισθοφόρων", προσέθεσε ο υπεύθυνος της μη κυβερνητικής αυτής οργάνωσης, ο οποίος ζητεί συνέχεια να έχει πρόσβαση σε αυτούς που κρατούνται από τους αντικαθεστωτικούς.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πέντε φερόμενοι ως μισθοφόροι, οι οποίοι συνελήφθησαν κατά τις συγκρούσεις την Τετάρτη στη Μπρέγκα, δυτικά της Βεγγάζης, κινδύνευσαν να τους λιντσάρει το πλήθος.

"Εξαιτίας αυτών των φημών, πολλοί από αυτούς τους Αφρικανούς αποτέλεσαν το στόχο επιθέσεων εξοργισμένων Λίβυων", σημείωσε ο Μπούκερτ, αναφερόμενος σε αφρικανούς μετανάστες που εργάζονται στη Λιβύη.

Πολλοί από αυτούς "στο νότιο τμήμα της χώρας είναι σε μεγάλο βαθμό υπέρ του Καντάφι επειδή πήρε μέτρα για να δοθεί τέλος στις συστηματικές διακρίσεις τις οποίες υφίσταντο", υπογράμμισε.

Περίπου 800 Τουαρέγκ από το Νίγηρα, το Μαλί, την Αλγερία και τη Μπουρκίνα Φάσο στρατολογήθηκαν πρόσφατα από το λιβυκό καθεστώς, δήλωσε χθες από το Μπαμακό πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας του Μαλί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: