Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Σαμαράς στη συνέλευση ΣΕΒ: Στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα για το Μνημόνιο

newpost.gr

Σαμαράς στη συνέλευση ΣΕΒ: Στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα για το Μνημόνιο
Μετά την συναντήσή του ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, με τον πρωθυπουργό και αφού ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να παρέχει καμία συναίνεση στα νέα μέτρα που προτίθεται να εφαρμόσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, παρευρέθηκε στη συνέλευση του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων (ΣΕΒ). Στην ομιλία του ο κ. Σαμαράς άδραξε την ευκαιρία να αποσαφηνίσει τους λόγους για τους οποίους δεν συναινεί με το ΠΑΣΟΚ, καθώς και να ασκήσει κριτική στον κ. Παπανδρέου.


Συγκεκριμένα ο κ. Σαμαράς δήλωσε μεταξύ άλλων: «Πρώτον, για την πολυσυζητημένη «συναίνεση». Δεν περιμέναμε να μας τη ζητήσει κανείς. Την προσφέραμε από τις αρχές του 2010, όταν υπήρχαν περιθώρια ακόμα να αποφευχθούν τα χειρότερα. Η κυβέρνηση δεν έδωσε τότε καμία σημασία, δεν ανταποκρίθηκε, εξαπέλυσε επίθεση εναντίον της Νέας Δημοκρατίας κατηγορώντας την ακόμα και για πράγματα που ήταν απολύτως ευθύνη του δικού τους κόμματος.

Διαφωνήσαμε πέρσι με το Μνημόνιο. Επισημάναμε ότι ήταν λάθος συνταγή, λάθος μείγμα πολιτικής. Σήμερα αρκεί να διαβάσετε το διεθνή τύπο για να διαπιστώσετε ότι την ίδια ακριβώς κριτική κάνουν, εκ των υστέρων, οι πάντες! Φιλελεύθεροι, ουδέτεροι και παρεμβατιστές…Στο μεταξύ προτείναμε εναλλακτική διέξοδο, ήδη από πέρσι. Σας θυμίζω ότι πρώτοι θέσαμε την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου.

Μιλήσαμε για δυνατότητα να βρει το Ελληνικό Δημόσιο μέχρι και 50 δισεκατομμύρια σε πρώτη φάση, από αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας και αποκρατικοποιήσεις. Αυτά από πέρσι…η Κυβέρνηση τότε τα ειρωνεύθηκε! Τότε…

Τώρα τα προσυπέγραψε. Και ψάχνει να δει πως θα τα κάνει…Ακόμα, τους είπαμε, πάλι από πέρσι, ότι έπρεπε να οδηγηθούν σε ισοσκελισμένο Προϋπολογισμό. Το ειρωνεύθηκαν κι αυτό. Τότε…

Αν σήμερα συναινέσουμε στο λάθος, θα ανατρέψουμε όσα κάναμε ως τώρα. Θα γίνουμε συνυπεύθυνοι σε ένα σφάλμα που εγκαίρως απορρίψαμε. Και θα ωθήσουμε στην απελπισία την κοινωνία, που σε μας ελπίζει ότι υπάρχει κι άλλος δρόμος.
Συμφωνούμε με τους στόχους: Να μειωθεί και να εκμηδενιστεί το έλλειμμα. Να ελεγχθεί και να αποκλιμακωθεί το χρέος.

Όμως, δεν συμφωνούμε με τη συνταγή που επέλεξαν να το κάνουν αυτό. Και αποδείχθηκε ότι είχαμε δίκιο. Εκ των προτέρων είχαμε διαφωνήσει με τη συνταγή αυτή. Και τώρα που αποδείχθηκε, ότι ήταν λάθος, δεν πρόκειται, ασφαλώς να συμφωνήσουμε με το λάθος αυτό και μάλιστα εκ των υστέρων. Έχουμε προτείνει τρόπους να βγούμε από το αδιέξοδο.
Θα επαναδιαπραγματευθούμε τους όρους του Μνημονίου. Και θα είμαστε χρήσιμοι, όσο επιμένουμε στην επανόρθωση…
Όχι αν συναινέσουμε στο λάθος. Η επαναδιαπραγμάτευση θα οδηγήσει σε καλύτερο κλίμα στις διεθνείς αγορές όσο και στο εσωτερικό.

Και θα επιφέρει αποσυμπίεση στην Ελληνική Οικονομία. Και στην Κοινωνία. Τέλος, να ξέρετε ότι ως κόμμα ευθύνης οφείλουμε να διαφυλάξουμε την κοινωνία από τον κίνδυνο της έκρηξης. Ο κόσμος ελπίζει ότι υπάρχει διαφορετικός δρόμος. Ο κόσμος πρέπει να πιστέψει ότι υπάρχει διαφορετικός δρόμος. Είναι ανάγκη να μη ταυτιστούμε όλοι με το σημερινό αδιέξοδο. Η αυριανή συναίνεση θα δημιουργηθεί σε μιαν άλλη προοπτική. Αν σήμερα συναινούσα στο λάθος, αύριο δεν θα υπάρχει κανείς να δείξει το σωστό. Και να πείσει για το σωστό.

Για να οικοδομήσω τη συναίνεση του αύριο, που θα μας βγάλει από το αδιέξοδο, είμαι υποχρεωμένος να αρνηθώ σήμερα το λάθος που μας έφερε στο αδιέξοδο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: