Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Μυστικές διεργασίες για την επιμήκυνση του ελληνικού χρέους αποκαλύπτει ολλανδική εφημερίδα

Υπέρ της αναδιάταξης ο Γκουρία

(Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Κρυφές προετοιμασίες στην ΕΕ για την επιμήκυνση της διάρκειας του ελληνικού κρατικού χρέους αποκαλύπτει η Ολλανδική εφημερίδα Het Financieele Dagblad.

Επικαλούμενη ανώνυμες πηγές από τις Βρυξέλλες, η εφημερίδα αναφέρει σε δημοσίευμα της Τρίτης πως οι χώρες της Ευρωζώνης έχουν ξεκινήσει μυστικά προετοιμασίες για την επιμήκυνση της διάρκειας του ελληνικού κρατικού χρέους, που θα δώσει στην Ελλάδα περισσότερο χρόνο να καλύψει τις οικονομικές της υποχρεώσεις.

Στο κλίμα αυτό το μέλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κρίστιαν Νόυερ δήλωσε σήμερα, Τρίτη, ότι αναδιάρθρωση χρέους της Ελλάδας θα ήταν ένα «σενάριο τρόμου», που θα ισοδυναμούσε με πτώχευση.

«Μία αναδιάρθρωση είναι ένα σενάριο τρόμου. Η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει πιστά το πρόγραμμα της ΕΕ και ΔΝΤ δεν υπάρχει εναλλακτική λύση», δήλωσε ο Νόυερ σε δημοσιογράφους.

Αντιθέτως ο επικεφαλής του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης Ανχέλ Γκουρία ανέφερε σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε επίσης, σήμερα, Τρίτη, ότι η αναδιάταξη του χρέους της Ελλάδας «δεν θα ήταν κακή ιδέα», καθώς είναι το μικρότερο από τα δύο κακά, με τους πιο πολλούς να φοβούνται ότι χώρα θα μπορούσε να πτωχεύσει.

«Η απόφαση η Ελλάδα να κινηθεί προς μια αναδιάταξη του ελληνικού χρέους δεν φαίνεται κακή για μένα», τόνισε στην εφημερίδα Le Figaro ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ όταν ρωτήθηκε αν η Ελλάδα θα πρέπει να αναδιαρθρώσει το τεράστιο χρέος της.

«Το μέτρο αυτό δίνει στην Ελλάδα χρόνο για να αφομοιώσει τα μέτρα προσαρμογής. Για τις αγορές, μια καθυστέρηση στην αποπληρωμή είναι το μικρότερο κακό, καθώς δεν συνεπάγεται μείωση του κεφαλαίου» δήλωσε ο Γκουρία.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: