Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Ένα «ναι», δύο «όχι» και η Ντόρα «ναι και όχι»

newpost.gr

Ένα «ναι», δύο «όχι» και η Ντόρα «ναι και όχι»
Πενιχρός είναι μάλλον ο απολογισμός του πρωθυπουργού έπειτα από τα αλλεπάληλα ραντεβού με τους πολιτικούς αρχηγούς στο Μέγαρο Μαξίμου. Πέραν της άρνησης του προέδρου της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, ο Γιώργος Παπανδρέου εισέπραξε ένα «ναι» (Γ. Καρατζαφέρης), δύο «όχι» (Αλ. Τσίπρας) και (Φώτης Κουβέλης) κι ένα «ναι και όχι» (Ντόρα Μπακογιάννη).

Ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γιώργος Καρατζαφέρης, εξερχόμενος του Μαξίμου τόνισε πως «δεν πρόκειται να συμφωνήσω σε αόριστη συναίνεση» αλλά χρειάζεται «συνευθύνη όλων των πολιτικών δυνάμεων, ώστε να προχωρήσουμε όλοι μαζί». Μάλιστα γνωστοποίησε ότι ο πρωθυπουργός δεν απέρριψε την πρόταση του ΛΑΟΣ. Επίσης υπογράμμισε ότι «όλα τα κόμματα πρέπει να αχθοφορήσουν μαζί, είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι».

Οι δηλώσεις του κ. Καρατζαφέρη, κυρίως η αποστροφή ότι όλοι είναι συνυπεύθυνοι και πρέπει να αχθοφορήσουν μαζί, ερμηνεύεται ως έμμεση αλλά σαφής καταγραφή πρόθεσης για συναίνεση- έστω και... συγκεκριμένης (όχι αόριστης). Κυρίως όμως ερμηνεύεται ως δημόσια παραδοχή ότι θα ήταν πρόθυμος να συμμετάσχει σε κυβέρνηση συνεργασίας, ειδικά αν μεταξύ των- κατά Καρατζαφέρη συνυπεύθυνων- υπάρξουν και προσωπικότητες εκτός πολιτικής.

Σκληρός και ειρωνικός εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Σε δηλώσεις του αμέσως μετά τη λήξη της συνάντησης εξαπέλυσε επίθεση λέγοντας «δεν νομιμοποιούμε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε βάρος του ελληνικού λαού», ενώ απόκλεισε κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας σε μία πολιτική που την χαρακτήρισε «εγκληματική σε βάρος του ελληνικού λαού, ο οποίος», όπως τόνισε, «πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ισπανίας για μία ζωή με αξιοπρέπεια».

«Ο κ. Παπανδρέου δεν έχει τη γενναιότητα να παραδεχθεί το λάθος του» επεσήμανε ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν ήρθα σήμερα εδώ για να μιλήσω με τον Γιώργο Παπανδρέου για τη λεηλασία σε βάρος της ελληνικής κοινωνίας. Δεν γίνεται να προχωρήσει το έγκλημα αυτό σε βάρος του ελληνικού λαού. Το καλύτερο που έχει να κάνει είναι να φύγει».

Ερωτώμενος από δημοσιογράφους εάν προτείνει εκλογές, ο κ. Τσίπρας απάντησε «εάν είναι να πουληθεί η Ακρόπολη, την απόφαση πρέπει να την πάρει ο ελληνικός λαός και όχι ο Γιώργος Παπανδρέου».

Η Ντόρα Μπακογιάννη συμφώνησε στη μείωση του λειτουργικού κόστους του κράτους αλλά διαφώνησε με τα φορολογικά μέτρα της κυβέρνησης. Σε δηλώσεις της μετά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό, η κ. Μπακογιάννη τόνισε ότι το λειτουργικό κόστος του κράτους πρέπει να μειωθεί πάραυτα.

Ωστόσο σημείωσε ότι πρότεινε άλλα φορολογικά μέτρα, διαφωνώντας με τις χθεσινές αποφάσεις του υπουργικού Συμβουλίου.

Η κυρία Μπακογιάννη γνωστοποίησε επίσης ότι πρότεινε στο Γ. Παπανδρέου να υπάρξει κοινή διαπραγμάτευση των πολιτικών κομμάτων της χώρας με την Τρόικα για το φορολογικό στην κατεύθυνση των δικών της προτάσεων.
Τέλος είπε ότι πρότεινε νομοθετική ρύθμιση για τη μείωση των βουλευτών σε 200 και την κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας.

Από τη πλευρά του, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης με δηλώσεις που έκανε αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, τόνισε την πλήρη διαφωνία του με τις θέσεις της κυβέρνησης.

«Διαφωνήσαμε σε όλα με τον πρωθυπουργό. Του τόνισα πως η κυβερνητική πολιτική πρέπει να αλλάξει ριζικά και να στραφούμε σε διαφορετικό αναπτυξιακό μοντέλο», τόνισε ο κ. Κουβέλης.

Ο ίδιος πρότεινε ένα νέο πενταετές αναπτυξιακό πρόγραμμα που θα επιδοτηθεί από το ΕΣΠΑ και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. «Όλα τα άλλα δεν αποτελούν λύση για την έξοδο από την κρίση», κατέληξε ο κ. Κουβέλης.

Τέλος, σε σχετική ερώτηση, απάντησε στους δημοσιογράφους πως πρόκειται να καταψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο όταν το πρόγραμμα κατατεθεί στη Βουλή.

Υπενθυμίζουμε ότι την Τετάρτη, στις 10.00 το πρωί, ο Γιώργος Παπανδρέου θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: