Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Στην Ελβετία ο Πάγκαλος σε ρόλο... Κλουζό για τους φοροφυγάδες

newpost.gr

Στην Ελβετία ο Πάγκαλος σε ρόλο... Κλουζό για τους φοροφυγάδες
Ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, δεν έμεινε χθες σε όλη τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου. Αναχώρησε μεσούσης της συνεδρίασης προκειμένου να ταξιδεύσει στην Ελβετία για να συνεισφέρει στο σαφάρι κατά των φοροφυγάδων.


Μάλιστα, όπως είπε στους δημοσιογράφους, η συμφωνία συνεργασίας που έγινε μεταξύ του Γιώργου Παπανδρέου και της Προέδρου της Ελβετίας Μισελίν Ανν Μαρί Καλμί Ρέϊ έχει προχωρήσει. Το θέμα, είχε συζητηθεί και κατά τη διάρκεια του Νταβός μεταξύ του Γιώργου Παπακωνσταντίνου και της Ελβετίδας ομολόγου του Έβελιν Βίντμερ Σλουμφ.

Τα λεφτά που έχουν βγει στο εξωτερικό χωρίς να δηλωθούν, αποτελούν στόχο των ελληνικών αρχών εδώ και πολύ καιρό. Η περίφημη λίστα Φαλσιανί, υποτίθεται ότι βρίσκεται στα χέρια των ελληνικών αρχών εδώ και μήνες. Και από αυτή- λένε, προκύπτει ότι για περίπου 200 περιπτώσεις δεν δικαιολογούνται τα ποσά που έχουν εξαχθεί- μιλάμε για πάνω από 2 εκατ. ευρώ ανά λογαριασμό. Οι έρευνες, έχουν αρχίσει από πέρυσι το φθινόπωρο, ενώ η λίστα Φαλσιανί που εμπεριέχει και Έλληνες φοροφυγάδες, ήρθε στη δημοσιότητα πέρυσι τον Απρίλιο- Πρωταπριλιά για την ακρίβεια από το “Ποντίκι”.

Το ερώτημα που τίθεται είναι τι ακριβώς πάει να κάνει ο Πάγκαλος στην Ελβετία, αφού τα στοιχεία υπάρχουν και τα ονόματα έχουν εντοπιστεί. Και φυσικά το ερώτημα δεν θα υπήρχε αν το υπουργείο Οικονομικών είχε επιδείξει περισσότερη σπουδή στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και δεν περιοριζόταν σε επικοινωνιακά πυροτεχνήματα.

Μόλις πριν από λίγες μέρες, στις 15 Μαΐου, το ΒΗΜΑ δημοσίευσε ρεπορτάζ σύμφωνα με το οποίο:

«Εκατόν οκτώ μεγαλοδικηγόρους της Αθήνας και 208 γνωστούς γιατρούς που εμφανίζουν καταθέσεις με επταψήφια νούμερα, ενώ δηλώνουν πενιχρά εισοδήματα, έχει θέσει στο στόχαστρό του το ΣΔΟΕ από την αρχή του έτους, επιδιώκοντας το πρώτο μεγάλο χτύπημα στην «επώνυμη» φοροδιαφυγή... Το υπουργείο Οικονομικών προχωρεί αυτές τις ημέρες στις πρώτες κατασχέσεις καταθέσεων και περιουσιακών στοιχείων των πρώτων έξι μεγαλοφοροφυγάδων που συνέλαβε να αποκρύπτουν εισοδήματα εκατομμυρίων. Δύο πανεπιστημιακοί γιατροί από την Κρήτη και άλλος ένας από τη Θεσσαλία, δύο μεσίτες και ένας μάνατζερ μεγάλης ανώνυμης εταιρείας («Το Βήμα» κατέχει όλα τα στοιχεία τους, αλλά δεν τα δημοσιεύει) θα χάσουν τώρα όλες τις καταθέσεις που διαθέτουν στις τράπεζες και αγγίζουν το ποσό των 13 εκατ. ευρώ!»

Όπως αντιλαμβάνεστε, όταν η Κυβέρνηση (λέει ότι) έχει τη λίστα Φαλσιανί και στο καπάκι γνωρίζει πάνω από 300 μεγαλοφορυφυγάδες, προκύπτει αβίαστα το ερώτημα γιατί χρειάζεται να πάει ο Πάγκαλος στην Ελβετία, αν φυσικά αποκλείσουμε τους επικοινωνιακούς λόγους...

Δεν υπάρχουν σχόλια: