Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Ευρωκαταδίκη της Ελλάδας για την υπόθεση του καθηγητή του Παντείου Δημήτρη Κώνστα

newpost.gr

Ευρωκαταδίκη της Ελλάδας για την υπόθεση του καθηγητή του Παντείου Δημήτρη Κώνστα
Για παραβίαση του τεκμηρίου της αθωότητας καταδικάστηκε την Τρίτη (24/5) η Ελλάδα, στην υπόθεση του καθηγητή του Παντείου Δημήτρη Κώνστα, στον οποίο είχαν επιβληθεί 14 χρόνια φυλάκισης για υπεξαίρεση δημοσίου χρήματος.


Η καταδίκη της Ελλάδας συνίσταται στο γεγονός ότι ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και οι υπουργοί του Σωτήρης Χατζηγάκης και Πέτρος Δούκας, Δικαιοσύνης και οι Οικονομικών αντίστοιχα, διακήρυτταν δημόσια την ενοχή του καθηγητή, χωρίς να σεβαστούν το τεκμήριο αθωότητας του Κώνστα.

Υποχρεώνοντας την Ελλάδα να καταβάλλει στον κ. Κώνστα αποζημίωση 12.000 ευρώ για ηθική βλάβη και να πληρώσει και 10.000 ευρώ για δικαστικά έξοδα, το Δικαστήριο υπενθυμίζει ότι, κυρίως οι εκπρόσωποι του κράτους οφείλουν να σέβονται το τεκμήριο αθωότητας των κατηγορουμένων και να μην προβαίνουν σε δημόσιες δηλώσεις, που προεξοφλούν την ενοχή τους, προτού υπάρξουν τελεσίδικες αποφάσεις των δικαστηρίων.

Ειδικά για τον υπουργό Δικαιοσύνης της τότε κυβέρνησης κ. Σωτήρη Χατζηγάκη, το Δικαστήριο σημειώνει ότι οι δηλώσεις του πολιτικού προϊστάμενου των ελληνικών δικαστηρίων, με τις οποίες ο τότε πρύτανης της Παντείου κρίθηκε ένοχος, πριν την οριστική εκδίκαση της υπόθεσης του από τα δικαστήρια, φάνηκαν ότι προδικάζουν την επικείμενη απόφαση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: