Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Πενήντα λεπτά κράτησε η συνάντηση Γιώργου με Σαμαρά - Σε λίγο οι δηλώσεις του προέδρου της ΝΔ

newpost.gr

Πενήντα λεπτά κράτησε η συνάντηση Γιώργου με Σαμαρά - Σε λίγο οι δηλώσεις του προέδρου της ΝΔ
Στα κεντρικά γραφεία της Συγγρού μεταβαίνει αυτή την ώρα ο Αντώνης Σαμάρας όπου πρόκειται να κάνει δηλώσεις μετά την διάρκειας 50 λεπτών συνάντησή του με τον Γιώργο Παπανδρέου σήμερα το πρώι στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ούτως ή άλλως με καχυποψία έβλεπαν στη ΝΔ τη σημερινή συνάντηση ανάμεσα στον Πρόεδρο του κόμματος και τον Πρωθυπουργό.

Η χθεσινή παρουσίαση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος κατά το Υπουργικό Συμβούλιο, κάθε άλλο παρά μήνυμα διάθεσης του Γ. Παπανδρέου για συνεννόηση. Τουλάχιστον σε κάποια ζητήματα που εκτιμώνται ως προαπαιτούμενα για τη διαμόρφωση συναντίληψης σε καίριες πτυχές της οικονομικές πολιτικής που, κατά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μπορούν σταδιακά να οδηγήσουν τη χώρα εκτός του ασφυκτικού κλοιού ύφεσης στην οποία έχει οδηγηθεί.

Τα σχέδια επί χάρτου για άμεσες αποκρατικοποιήσεις είναι ίσως το μοναδικό κοινό σημείο στο οποίο –στη γενική του διάσταση- συμφωνούν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Ωστόσο στην Συγγρού τηρούν στάση αναμονής προκειμένου να δουν το συνολικό σχέδιο και τις επιμέρους λεπτομέρειες που θα το απαρτίζουν, ώστε να μπορούν να εκτιμήσουν την αποτελεσματικότητά του και, κυρίως, τη βιωσιμότητά του. Ιδιαίτερα από τη στιγμή που ο Α. Σαμαράς, στο μήνυμα που έστειλε κατά το «Ζάππειο ΙΙ» ήταν ξεκάθαρος ως προς το ότι η ΝΔ δεν προτίθεται να συναινέσει σε αποκρατικοποιήσεις από τις οποίες προκύπτει μόνον πρόσκαιρο ταμειακό όφελος.

Από εκεί και πέρα όμως, οι διαπιστώσεις που προέκυψαν από τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου υποδηλώνουν την πρόθεση Παπανδρέου να κινηθεί εφαρμόζοντας το ίδιο μείγμα πολιτικής που έχει ακολουθήσει ως και σήμερα, παρά τις παραινέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για αλλαγή της συνταγής. Αυτή η επιλογή, πρακτικά αφήνει μηδενικά περιθώρια για συμφωνία ανάμεσα στους δύο «μεγάλους» αφ’ ης στιγμής η ΝΔ κινείται σε εκ διαμέτρου αντίθετη κατεύθυνση ως προς τη φορολογία.

Κορυφαία στελέχη της ΝΔ, μιλώντας στο «NP» δεν κρύβουν την πεποίθηση ότι πρόθεση του Πρωθυπουργού είναι να οδηγήσει την αντιπαράθεσή του με τον Α. Σαμαρά στα άκρα, εκβιάζοντας ακόμη και την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Στη στρατηγική αυτή εντάσσουν, τόσο την αυριανή συνάντηση Παπανδρέου- Παπούλια όσο και τις διαρροές που εμφανίστηκαν χθες και σύμφωνα με τις οποίες το μεσοπρόθεσμό πρόγραμμα θα οδηγηγηθεί προς ψήφιση στην Βουλή ως ένα ενιαίο άρθρο, προκειμένου να περιορίσει τις βουλευτικές διαφοροποιήσεις αλλά και να αναγκάσει την αντιπολίτευση, είτε να υπερψηφίσει αρνητικές διάτάξεις –π.χ. φορολογία- είτε να καταψηφίσει τις θετικές –π.χ. αποκρατικοποιήσεις.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΝΔ, φαίνεται ότι δεν προτίθεται να «φάει την μπλόφα» του Γ. Παπανδρέου, παραμένοντας αμετακίνητος στις απόψεις του, όπως αυτές διατυπώθηκαν στο «Ζάππειο ΙΙ». Ειδικά μετά το μοντέλο της Πορτογαλίας και την επ’ ωφελεία της χώρας διαπραγμάτευση που κατέστη εφικτή αλλά και τις δηλώσεις του Τ. Λίπσκι, Νο2 του ΔΝΤ και επί του παρόντος εντελούντος χρέη Στρος Καν, ο οποίος κατά τη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη εξέφρασε την απορία του για τους λόγους που η Ελλάδα ξεκίνησε από τον περιστολή των δαπανών εφαρμόζοντας περιοριστικά μέτρα για τα χαμηλά και μεσαία εισοδηματικά στρώματα, αντί να ξεκινήσει με τις διαρθρωτικές αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις.

Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι στην ΝΔ αλλάζουν τη στάση τους περί αποκήρυξης των πρόωρων εκλογών. Αφ’ ενός για τον προφανή λόγο ότι τέτοια επιλογή στην παρούσα φάση θα ζημίωνε τη χώρα που δεν μπορεί να αντέξει το πολιτικό και οικονομικό κόστος της πρόωρης προσφυγής στην κάλπη. Αφ’ ετέρου για το, λιγότερο προφανή, λόγο ότι η ΝΔ συνεχίζει να εμφανίζει στοιχεία ανετοιμότητας αλλά και, επιπλέον, διότι εκτιμάται ότι, παρά τις θετικές δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών, η διεισδυτικότητα των προτάσεων της ΝΔ στο χώρο των αναποφάσιστων παραμένει μειωμένη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: