Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Σενάρια… μετάστασης της ελληνικής κρίσης

Τι φοβούνται και τι εξετάζουν οι διεθνείς οίκοι…


http://img.protothema.gr/05235DC81D24D75B6F296E40637C9150.jpg
Την ίδια ώρα που τα περισσότερα διεθνή ΜΜΕ υποδέχονταν με συγκρατημένη αισιοδοξία τις ανακοινώσεις – ποταμό της κυβέρνησης για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και τα νέα, επώδυνα μέτρα “σύγκλισης”, επιφανείς οικονομολόγοι και αναλυτές επέμεναν να ... αμφιβάλλουν αναφορικά με τη δυνατότητα της χώρας μας να διαχειρισθεί αποτελεσματικά την κατάσταση. Τουλάχιστον όχι χωρίς την έμπρακτη στήριξη των εταίρων και πιστωτών της.

Ενδεικτική η δήλωση του Peter Westaway, του επικεφαλής οικονομολόγου της Nomura για την Ευρώπη, ο οποίος ξεκαθάρισε πως η αναδιάρθρωση δεν είναι λύση και εκτίμησε πως η χώρα μας χρειάζεται νέα, πρόσθετη βοήθεια τουλάχιστον 100 δις ευρώ πέραν του υφιστάμενου πακέτου των 110 δις ευρώ που θα πρέπει να εξαντληθεί βάσει χρονοδιαγράμματος.

Η UBS από την πλευρά της, σε σημερινή της ανάλυση, εκτιμά πως “ο θόρυβος γύρω από την Ελλάδα θα κοπάσει”! Παράλληλα μειώνει κατά 37% τις τιμές-στόχους για τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών, σημειώνοντας όμως πως οι περισσότερες παρέμειναν κερδοφόρες, έστω υπό αυτό το αρνητικότατο περιβάλλον.

Εμμένοντας σε παλαιότερη εκτίμησή της ότι μια “σκληρή” αναδιάρθρωση δεν θα επίλυε τώρα τα προβλήματα της Ελλάδας, θεωρεί ως πιο πιθανή – και πάντως προτιμητέα – επιλογή τη χορήγηση ενός πρόσθετου πακέτου βοήθειας 60-100 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, στη βάση των νέων μέτρων και των αποκρατικοποιήσεων.

Λιγότερο ... αισιόδοξη εμφανίζεται η Moodys. Που εξετάζει αυτό που ονομάζει «σενάρια χρεοκοπίας» προσπαθώντας να καταλήξει μια πιθανή μετάδοση της ελληνικής κρίσης και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Οι αναλυτές του οίκου τονίζουν πως όσο περισσότερο βαθαίνουν τα προβλήματα της Ελλάδας, τόσο πιο “δελεαστική” είναι για τους πολιτικούς και οικονομικούς ταγούς της Ευρωζώνης μια “διευθέτηση” του ελληνικού χρέους. Που για την Moodys θα ισοδυναμεί με χρεοκοπία, ασχέτως του πως θα επιλεγεί “πολιτικά” να ονομαστεί (reprofiling, επιμήκυνση, κτλ).

Εν κατακλείδι η Moody’s εκτιμά ότι μια ελληνική χρεοκοπία θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις και για αρκετές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, τονίζει δε ότι “η συνολική επίδραση στις κεφαλαιαγορές της Ευρώπης θα είναι δύσκολο να προβλεφθεί και ακόμη πιο δύσκολο να ελεγχθεί. Η κατάρρευση, θα έχει επιπτώσεις για την αξιοπιστία (και κατ' επέκταση για την πιστοληπτική αξιολόγηση) των εκδοτριών χωρών σε όλη την Ευρώπη”...

Oι Financial Times στο πρωτοσέλιδό τους ανακινούν ομοίως το θέμα της πιθανής μετάστασης της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη λόγω Ελλάδας. Συγκεκριμένα φιλοξενούν εκτιμήσεις αναλυτών που "βλέπουν" κινδύνους για τις υπόλοιπες χώρες της Περιφέρειας εάν τελικώς εξωθηθεί η Ελλάδα σε κάποιου είδους "διευθέτηση" του χρέους της, ενώ αποδίδει σε αυτήν ακριβώς την ανησυχία των επενδυτών τη σχετικά "θολή" εικόνα των ευρωαγορών χθες και σήμερα στο ξεκίνημα.

Την κατάσταση περιπλέκει και το δημοσίευμα ολλανδικής οικονομικής εφημερίδας, που δημοσιεύει σήμερα πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, σύμφωνα με τις οποίες πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες της Ευρωζώνης, "επεξεργάζονται μυστικά σχέδιο επιμήκυνσης του ελληνικού χρέους, αλλά και θέσπισης ανεξάρτητου οργανισμού για τις αποκρατικοποιήσεις". Πρακτικά η εφημερίδα κάνει λόγο για μια μορφή προετοιμασίας και τεχνικού "οδικού χάρτη" για ένα ριζικό reprofiling του ελληνικού χρέους.

Στην ίδια εφημερίδα και στη γνωστή στήλη Lex, η "εικόνα" είναι πιο καθαρή: ο αρθρογράφος δηλώνει πως η μόνη λύση για την Ελλάδα είναι η ... "αποφασιστική διαγραφή μέρους του χρέους"!

Ομοίως προβληματισμένος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας - παρά τα μέτρα που ανακοινώθηκαν - εμφανίστηκε ο κύριος Andrew Lilico, επικεφαλής του Europe Economics, ο οποίος, μιλώντας στο Bloomberg, τόνισε πως η ελληνική χρεοκοπία είναι καθαρά θέμα χρόνου. Ο ίδιος τονίζει πως μια τέτοια εξέλιξη αυτομάτως θα μετέτρεπε την ΕΚΤ σε ... αφερέγγυα καθώς έχει - όπως χαρακτηριστικά τόνισε - εκτεθεί αφελώς σε δυσθεώρητο ύψος ελληνικού και πορτογαλικού χρέους.

Ο κύριος Lilico κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις πιθανότητες μετάστασης της κρίσης στην Ευρωζώνη, δίνοντας μάλιστα μια διάσταση διαφορετική, λέγοντας πως ο ίδιος ανησυχεί περισσότερο για την Ισπανία, λόγω του μεγέθους που έχει η οικονομία της.

Τέλος, και ο Christian Noyer, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης, τάχθηκε για μια ακόμα φορά κάθετα αντίθετος με οιανδήποτε μορφή αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους «που - λέει - πως ισοδυναμεί με χρεοκοπία».

O κύριος Noyer χαρακτήρισε μάλιστα «σενάριο τρόμου» μια ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας ή μια πιθανή αποχώρηση της χώρας μας από την Ευρωζώνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: