Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Πιθανή χρεοκοπία της Ελλάδας θα είχε επιπτώσεις στην Ευρωζώνη, προειδοποιεί η Moody's

«Όχι» σε αναδιάρθρωση και επαναγορά χρέους

(Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Aθήνα
Την προειδοποίηση ότι πιθανή χρεοκοπία της Ελλάδας θα είχε επιπτώσεις στην πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας και στο τραπεζικό της σύστημα, αλλά και σε άλλες χώρες της περιφέρειας της Ευρωζώνης απηύθυνε σήμερα Τρίτη ο οίκος αξιολόγησης Moody's.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Moody's τονίζεται πως η χρεοκοπία μάλλον θα είχε αρνητικές συνέπειες για την αξιολόγηση της Ελλάδας, πιθανόν και για κάποια άλλα κράτη της Ευρωζώνης και για τις ελληνικές τράπεζες.

Σύμφωνα με τον οίκο μια ελληνική χρεοκοπία μπορεί να έχει πολλές μορφές, συμπεριλαμβανομένων και αλλαγών στους όρους και στις προϋποθέσεις, επιλεκτικό reprofiling και μεγάλης κλίμακας εθελοντική επαναγορά χρέους.

Αναφερόμενη στα σενάρια περί αναδιάρθρωσης με «ελεγχόμενο αποτέλεσμα» η Moody's αναφέρει ότι όσο διατηρείται η σημερινή αβεβαιότητα που επηρεάζει την Ελλάδα, τόσο πιο μεγάλος είναι ο πειρασμός τόσο για τις ελληνικές Αρχές όσο και για τις αρχές της Ευρωζώνης να δοκιμάσουν να προχωρήσουν σε κάποιου είδους αναδιάρθρωση.

Η Moody’s εκτιμά ότι μια χρεοκοπία θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις για την αξιολόγηση της Ελλάδας, πιθανότατα κάποιων άλλων ευρωπαϊκών χωρών και για τις ελληνικές τράπεζες, ανεξαρτήτως από τις όποιες προσπάθειες θα γίνουν για να επιτευχθεί μια ελεγχόμενη έκβαση.

Όπως τονίζεται στη σχετική έκθεση η συνολική επίδραση μιας ενδεχόμενης ελληνικής χρεοκοπίας στις κεφαλαιαγορές της Ευρώπης είναι δύσκολο τόσο να προβλεφθεί, όσο και να ελεγχθεί.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: