Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

Στο τραπέζι των διαβουλεύσεων με την τρόικα «ρήτρα απόκλισης» το 2014

«Σχέδιο Β» δύο φάσεων


Ο Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ στο υπουργείο Οικονομικών
Ο Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ στο υπουργείο Οικονομικών   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Ρήτρα με βάση την οποία η κυβέρνηση θα αναγκαστεί τον Ιανουάριο του 2014 να πάρει μέτρα από μισθούς, συντάξεις και επιδόματα αν υπάρχει απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους έχει πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, ώστε οι εκπρόσωποι των δανειστών να αποσύρουν τις ενστάσεις που έχουν για τα προτεινόμενα από την ελληνική πλευρά μέτρα και να κλείσει το πακέτο.

Η «ρήτρα απόκλισης», όπως ονομάζεται, τέθηκε στο πλαίσιο των συζητήσεων με τους επικεφαλής της τρόικας ως «σχέδιο Β», καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών διατηρούν ακόμη ισχυρές επιφυλάξεις για ορισμένα από τα διαρθρωτικά μέτρα (Υγεία, Παιδεία, Άμυνα, ΟΤΑ), μην πιστεύοντας ότι θα αποδώσουν όλα όσα υποστηρίζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Στο συγκεκριμένο πλαίσιο, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών τόνιζε ότι «ελπίζω να συνεισφέρουν περισσότερο» αυτά τα υπουργεία.

Από την Πέμπτη οι πληροφορίες έκαναν λόγο για πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών να προτείνει εφαρμογή των περικοπών σε δύο φάσεις, ώστε η οριστικοποίηση των υπολειπόμενων 2,5 δισ. ευρώ να γίνει σε μεταγενέστερο χρόνο, οπότε θα είναι πιο ξεκάθαρο και το μακροοικονομικό σενάριο.

Εάν καταγραφεί η απαραίτητη πρόοδος στην εφαρμογή του προγράμματος, θα μπορούσαν τα μέτρα αυτά ακόμη και να μην ληφθούν. Έτσι, εάν μέχρι το 2014 η Ελλάδα καλύψει τους δημοσιονομικούς στόχους, καταγράψει πρωτογενές πλεόνασμα και περιορίσει την ύφεση, δεν θα είναι υποχρεωμένη να λάβει πρόσθετα μέτρα για τη διετία 2015-2016.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: