Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

Μέχρι το Δεκέμβριο ο σχεδιασμός για την χωροταξική αναδιάρθρωση των ΑΕΙ και ΤΕΙ

Εγκρίθηκε η υποψηφιότητα του Β.Κουφουδάκη


Το σχέδιο «Αθηνά» αφορά την αναδιάρθρωση του χάρτη των πανεπιστημίων
Το σχέδιο «Αθηνά» αφορά την αναδιάρθρωση του χάρτη των πανεπιστημίων   (Φωτογραφία:  Αρχείο ΔΟΛ )

Αθήνα
Η επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, μετά από σχετική πρόταση του υπουργού Παιδείας Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου, ενέκρινε την Πέμπτη την υποψηφιότητα του καθηγητή Βαγγέλη Κουφουδάκη, ως νέου προέδρου της Αρχής Διασφάλισης Ποιότητας της Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΑΔΙΠ).

Ο Β.Κουφουδάκης, είναι ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας στην Κύπρο, επίτιμος πρύτανης του Κολεγίου Τεχνών και Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα - Πανεπιστήμιο Purdue Fort Wayne και έχει το βαθμό του ομότιμου καθηγητή των Πολιτικών Επιστημών.

Ακόμη, έχει υπηρετήσει στο Μεταπτυχιακό τμήμα του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα. Από το 1986 έως το 1995 υπηρέτησε ως βοηθός αντιπρύτανη και αργότερα ως αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων.

Η αναδιάρθρωση του Πανεπιστημιακού Χάρτη, δηλαδή η εφαρμογή του σχεδίου «Αθηνά» σύμφωνα με το οποίο θα συγχωνευθούν ή και θα καταργηθούν τμήματα και σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, είναι από τα πρώτα αντικείμενα με τα οποία θα ασχοληθεί ο νέος πρόεδρος της ΑΔΙΠ.

Ο σχεδιασμός αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο.

Πάντως, οι τρεις Ομοσπονδίες Διδασκόντων σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ , δηλαδή ΠΟΣΔΕΠ, ΟΣΕΠ ΤΕΙ και Έλληνες Ερευνητές, ζήτησαν από τον υπουργό Παιδείας την σύσταση ειδικής επιτροπής για την χωροταξική αναδιάρθρωση της ανώτατης εκπαίδευσης στη χώρα που θα παρακολουθεί τις εξελίξεις για το θέμα.

Νέα συγκέντρωση των πανεπιστημιακών


Τη δεύτερη μέσα σε λίγες ημέρες συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιήσουν την Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου στις 6 το απόγευμα στην Πλατεία Συντάγματος οι Ομοσπονδίες των καθηγητών Πανεπιστημίου (ΠΟΣΔΕΠ) και ΤΕΙ (ΟΣΕΠ ΤΕΙ).

Οι πανεπιστημιακοί διαμαρτύρονται για τις σχεδιαζόμενες περικοπές των μηνιαίων αποδοχών τους, την συστηματική, όπως υπογραμμίζουν, υποχρηματοδότηση των ιδρυμάτων μέσω του Τακτικού Προϋπολογισμού και των Δημοσίων Επενδύσεων.

Όπως σημειώνουν σε σχετική ανακοίνωσή τους οι εκπρόσωποι των Ομοσπονδιών, «η σημαντικότερη συνέπεια είναι αυτή της αποσάθρωσης του όλου ακαδημαϊκού και ερευνητικού ιστού της χώρας, ο οποίος σημειωτέον είναι από τους σημαντικότερους αναπτυξιακούς μοχλούς της πατρίδας μας και αποτελεί κατά γενική ομολογία, μία από τις βασικές ελπίδες για οικονομική και κοινωνική ανάκαμψη της χώρας».

* Κανονικά συνεχίζονται αύριο 21 Σεπτεμβρίου οι εξετάσεις στο ΤΕΙ Αθήνας, το οποίο είχε κλείσει για τρεις ημέρες σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την υποχρηματοδότησή του.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: