Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

Στο μικροσκόπιο της τρόικας το κενό χρηματοδότησης του ελληνικού προγράμματος

Στην ατζέντα η επιμήκυνση έως το 2016


Συμφωνία έχει επιτευχθεί για τα 7,5 δισ. ευρώ, που θα προέλθουν από περικοπές σε μισθούς, συντάξεις, επιδόματα, καθώς και από την αύξηση του ορίου συνταξιοδότης στα 67 έτη
Συμφωνία έχει επιτευχθεί για τα 7,5 δισ. ευρώ, που θα προέλθουν από περικοπές σε μισθούς, συντάξεις, επιδόματα, καθώς και από την αύξηση του ορίου συνταξιοδότης στα 67 έτη   (Φωτογραφία:  Αρχείο ΔΟΛ )

Αθήνα
Κρίσιμη συνάντηση έχει αυτή την ώρα ο υπουργός Οικονομικών Γ.Στουρνάρας με τους Πόλ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (ΕΕ), Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ), προκειμένου να κλείσουν τα 2,5 δισ. ευρώ από τα συνολικά 11,9 δισ. ευρώ του πακέτου περικοπών της διετίας 2013 -2014.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, συμφωνία έχει επιτευχθεί τα 7,5 δισ. ευρώ, που θα προέλθουν από περικοπές σε μισθούς, συντάξεις, επιδόματα, καθώς και από την αύξηση του ορίου συνταξιοδότης στα 67 έτη.

Επίσης, φαίνεται πως υπάρχει συμφωνία και για την κατάργηση των δώρων Χριστουγένων, Πάσχα και του ειδόματος αδείας σε δημόσιους υπαλλήλους και συνταξιούχους.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, προωθούνται λιγότερα μισθολογικά κλιμάκια στο ενιαίο μισθολόγιο από τα οκτώ που υπάρχουν σήμερα.

Επιπλέον, για την κάλυψη του κενού των τριών δισ. από τα έσοδα υπάρχει πρόταση για κεφαλικό φόρο σε εκμισθωτές ακινήτων και ελεύθερους επαγγελματίες.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην συνάντηση το μεσημέρι της Παρασκευής οι δύο πλευρές επιδιώκουν να καταλήξουν στα εξής:
- Να αποφασίσουν το βασικό μακροοικονομικό σενάριο, δηλαδή να συμφωνήσουν για τα επίπεδα που θα διαμορφωθεί η ύφεση το 2012, το 2013 και ενδεχομένως το 2014, αλλά και για τα εναλλακτικά σενάρια που αφορούν στο ΑΕΠ. Η ελληνική πλευρά ήδη έχει από προχθές παρουσιάσει τα σενάρια της, αλλά η τρόικα δεν έχει ακόμη εκφράσει άποψη.
- Να καταλήξουν στα σενάρια για την εξέλιξη τους χρέους, τα οποία θα συμπεριληφθούν στην σχετική έκθεση βιωσιμότητας του χρέους (DSA).
-Να προσδιορίσουν με ποια φορολογικά μέτρα θα καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό (fiscal gap) ύψους 2 δισ. ευρώ για την επόμενη διετία - τριετία. Την Πέμπτη έγινε μια πρώτη συζήτηση, η οποία θα επαναληφθεί και το απόγευμα.
- Να προσδιορίσουν τον τρόπο με τον οποίο θα καλυφθεί το κενό χρηματοδότησης του ελληνικού προγράμματος (π.χ. με συμβολή της Ευρωζώνης, με κούρεμα ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ, με μειώσεις επιτοκίων, κ.ο.κ..) σε περίπτωση επιμήκυνσής του έως το 2016.
Οι επικεφαλής της τρόικας αναμένεται να αποχωρήσουν από την Αθήνα το πρωί του Σαββάτου και σύμφωνα με όσα είπε εκπρόσωπος της Κομισιόν θα επιστρέψουν σε μία εβδομάδα.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: