Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

Ανοιχτό παραμένει το νέο πακέτο μέτρων, ορόσημο το Eurogroup της 8ης Οκτωβρίου

Φεύγει για να ξαναεπιστρέψει η τρόικα


«Διάλειμμα» μίας εβδομάδας για την τρόικα
«Διάλειμμα» μίας εβδομάδας για την τρόικα   (Φωτογραφία:  Fosphotos )

Αθήνα
Μέτρα συνολικού ύψους 9,1 δισ. ευρώ έχουν κλείσει από το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ, που αφορά στο σκέλος των περικοπών δαπανών, όπως επιβεβαιώθηκε μετά την τελευταία συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής της τρόικας, πριν αυτοί αποχωρήσουν για να επιστρέψουν και πάλι στην Αθήνα σε μία εβδομάδα.

Εκτός από τα περίπου 2,5 δισ. ευρώ των δαπανών, που στόχος είναι να προέλθουν από διαρθρωτικές αλλαγές, σε εκκρεμότητα παραμένουν επίσης 2 δισ. ευρώ από το σκέλος των εσόδων.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, η τάση είναι να υπάρξει ειδική προστασία για τους αδυνάτους, και γι' αυτό δίνεται βάρος στα διαρθρωτικά μέτρα και όχι σε επιπλέον παρεμβάσεις σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα.

Οι ίδιοι κύκλοι τόνιζαν ότι οι βασικοί χρονικοί στόχοι που έχουν τεθεί δεν έχουν αλλάξει. Έτσι, στόχος παραμένει να παρουσιαστεί το πακέτο μέτρων στο Eurogroup της 8ης Οκτωβρίου και η Ελλάδα να λάβει την έγκριση από τη Σύνοδο Κορυφής της 18ης Οκτωβρίου.

Οι επικεφαλής της τρόικας θα φύγουν και θα επιστρέψουν σε μία εβδομάδα, όπως ήταν ο αρχικός τους προγραμματισμός. Την εβδομάδα αυτή η κυβέρνηση θα συνεργαστεί από απόσταση με την τρόικα, ενώ στην Αθήνα θα παραμείνουν τα τεχνικά κλιμάκια.

Στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι μέχρι το Eurogroup της 8ης Οκτωβρίου δεν θα ψηφιστούν μέτρα και δεν θα κατατεθεί εφαρμοστικός νόμος.

Σε ό,τι αφορά το προσχέδιο του προϋπολογισμού, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι αυτό θα κατατεθεί εντός των προδιαγεγραμμένων χρονικών ορίων (αρχές Οκτωβρίου), κάτι για το οποίο έχει ενημερωθεί και η τρόικα.

Τρόικα: Παραγωγικές οι συζητήσεις

Η τρόικα εξέδωσε κοινή ανακοίνωση αναφορικά με την ολοκλήρωση του κύκλου των επαφών της στην Αθήνα, τονίζοντας πως είχε παραγωγικές συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές.
Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:
«Η αποστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζα και του ΔΝΤ στην Αθήνα θα έχει ένα σύντομο διάλειμμα από τις συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές σχετικά με την αναθεώρηση του προγράμματος.
»Το κλιμάκιο αναμένει να επιστρέψει στην Αθήνα μετά από περίπου μια εβδομάδα. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου μερικοί εμπειρογνώμονες της αποστολής θα παραμείνουν στην Αθήνα για να βοηθήσουν τις αρχές σε περαιτέρω τεχνικές εργασίες, ενώ οι επαφές θα συνεχιστούν με τις αρχές από τις αντίστοιχες κεντρικές υπηρεσίες.

»Η αποστολή είχε παραγωγικές συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές από τις αρχές Σεπτεμβρίου και έχει σημειώσει ικανοποιητική πρόοδο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
 
»Η αποστολή προσβλέπει στη συνέχιση των συζητήσεων σύντομα στην Αθήνα, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για ένα σύνολο οικονομικών πολιτικών που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για την επιτυχή ολοκλήρωση της αναθεώρησης.»
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: