Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

ΚΟΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ


«Εύσημα» Μόντι για το έργο της ελληνικής κυβέρνησης και παρότρυνση για μεταρρυθμίσεις


«Εύσημα» Μόντι για το έργο της ελληνικής κυβέρνησης και παρότρυνση για μεταρρυθμίσεις 
Την ανάγκη υπεράσπισης της ακεραιότητας της ευρωζώνης και την συνέχιση της διαδικασίας της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, τόνισαν μετά την σημερινή συνάντησή τους στην Ρώμη, ο ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.  


Ο κ. Σαμαράς ενημέρωσε τον ομόλογό του για τις εξελίξεις στη χώρα μας και το σημείο στο οποίο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα για το πακέτο των μέτρων, αλλά και για τις προσπάθειες που έχει κάνει η χώρα και τα αποτελέσματα που έχει πετύχει. Διαβεβαίωσε επίσης για τηναποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει το πρόγραμμα δημοσιονομικής σταθερότητας, αλλά με ιδιαίτερη μέριμνα για την κοινωνική συνοχή η οποία απειλείται από την παρατεταμένη ύφεση. Οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν στην ανάγκη να εξασφαλιστεί η ρευστότητα στην ευρωζώνη και να προχωρήσουν οι πολιτικές για την ανάπτυξη που είναι ο μόνος τρόπος για να ξεπεραστεί η ύφεση που πλήττει αρκετές χώρες και να αντιμετωπιστεί στρατηγικά η κρίση χρέους της ευρωζώνης. 

«Ο πρωθυπουργός Μάριο Μόντι συνάντησε σήμερα στη Ρώμη τον Έλληνα ομόλογό του, επ' ευκαιρία της συμμετοχής του στη διεθνή συνεδρίαση της Χριστιανοδημοκρατικής Ομάδας και των κομμάτων του Κέντρου. Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο των συχνών επαφών που οι ηγέτες της ευρωζώνης πραγματοποιούν σε τακτική βάση για να συζητούν τις δυνατές λύσεις», αναφέρεται σε ανακοινωθέν που εξέδωσε πριν από λίγο η προεδρία της ιταλικής κυβέρνησης. 

«Οι πρωθυπουργοί Μάριο Μόντι και Αντώνης Σαμαράς επανέλαβαν την πεποίθησή τους σχετικά με την απόλυτη αναγκαιότητα να τύχει υπεράσπισης η ακεραιότητα της ευρωζώνης, να σταθεροποιηθούν οι αγορές και να συνεχιστεί η διαδικασία ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της έκθεσης του προέδρου βαν Ρομπάι».
 
«Ο πρωθυπουργός Μόντι εκθείασε το έργο που ο Έλληνας πρωθυπουργός επιτελεί και ενθάρρυνε την ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει σε αυτήν την κατεύθυνση, σταθεροποιώντας τη δημόσια οικονομία και εφαρμόζοντας όλες τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για την επιστροφή στην οικονομική ανάπτυξη και για την στήριξη της απασχόλησης».

Παράλληλα στη συνάντηση συζητήθηκε και το ζήτημα της λαθρομετανάστευσης που αντιμετωπίζουν τόσο η Ελλάδα όσο και η Ιταλία και το οποίο εντείνεται από την αύξηση των μεταναστευτικών ροών ως συνέπεια της αστάθειας στον αραβικό κόσμο και κυρίως, το τελευταίο διάστημα, στη Συρία. Ο κ. Σαμαράς επισήμανε την ανάγκη να βοηθήσει άμεσα και πιο αποτελεσματικά η ΕΕ τη χώρα μας που δέχεται την μεγαλύτερη πίεση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δύο πρωθυπουργοί συναντήθηκαν έπειτα από πέντε μήνες ενώ στη συνέχεια ο έλληνας Πρωθυπουργός θα πάρει μέρος στο συνέδριο των κεντροδεξιών κομμάτων και στο οποίο θα παραβρεθούν οι πρωθυπουργοί της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόϊ, της Ιρλανδίας Έντα Κένι, της Ουγγαρίας Βίκτορ Ούρμπαν και της Αλβανίας Σαλί Μπέρισα. 

Το Σάββατο ο Αντώνης Σαμαράς θα συναντηθεί με το Πάπα Βενέδικτο. Για πρώτη φορά έπειτα από 11χρόνια έλληνας πρωθυπουργός θα γίνει δεκτός από τον αρχηγό της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: