Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

Διευκρινίσεις για το νέο "χαράτσι"

Κύκλοι του ΥΠΟΙΚ επιχειρώντας να καταλαγιάσουν τον θόρυβο και να υποβαθμίσουν το θέμα που προέκυψε όσον αφορά τα σενάρια για την επιβολή κεφαλικού φόρου σε εισοδήματα από ακίνητα και σε ελεύθερους επαγγελματίες υποστήριξαν ότι αυτό που ακούστηκε ως πρόταση Στουρνάρα, δεν ήταν παρά ένα παράδειγμα του τι θα μπορούσε να αποφέρει μια πολύ χαμηλή φορολόγηση ώστε να γίνει αντιληπτό ότι η κλιμάκωση της προς τα πάνω θα μπορούσε να αποφέρει ακόμα περισσότερα έσοδα με δικαιότερο τρόπο.

Νωρίτερα έγινε γνωστό από στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ότι μεταξύ άλλων έχουν συζητηθεί και σενάρια επιβολής κεφαλικού φόρου σε εισοδήματα από ακίνητα. Αλλες πηγές της κυβέρνησης ανέφεραν ότι έχει γίνει συζήτηση ενδεικτικά για κεφαλικό φόρο ύψους 150 ευρώ, ο οποίος μάλιστα μπορεί και να αφορά -σύμφωνα με τις ίδιες πηγές- εκτός από εισοδήματα από ακίνητα, ελεύθερους επαγγελματίες και ενδεχομένως όσους έχουν εισοδήματα από τον αγροτικό τομέα. Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου οικονομικών που ερωτήθηκε σχετικά πως πρόκειται για μέτρα τα οποία αποτελούν μέρος των παρεμβάσεων συνολικής αξίας 2 δισ. ευρώ αύξησης των φορολογικών εσόδων τα οποία προβλέπονται στο μνημόνιο πέραν των περικοπών δαπανών ύψους 11,5 δισ. ευρώ (δηλαδή συνολικά 13,5 - 14 δισ. ευρώ).

Πηγές πάντως της ΔΗΜΑΡ σημειώναν νωρίτερα ότι στη σημερινή συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών δεν τέθηκε τέτοιο ζήτημα. Όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά δεν έγινε καμία συζήτηση για τα έσοδα από την φορολογία. Επιβεβαίωσαν ωστόσο ότι υπάρχει απαίτηση της τρόικας, στο πακέτο των μέτρων τα έσοδα από φορολογία να αντιπροσωπεύουν μεγαλύτερο ποσοστό από τις περικοπές.

Πηγή:capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: