Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

Oλη η αλήθεια για την αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά του Τόμσεν...



«Πίσω από τις κλειστές πόρτες βγάζει το προσωπείο»...
Πολλά ερωτηματικά έχει δημιουργήσει τις τελευταίες ημέρες η συμπεριφορά του εκπροσώπου του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν στους Ελληνες τεχνοκράτες και πολιτικούς που συμμετέχουν στις συσκέψεις με την Τρόικα. Δείχνει τόσο σκληρός και αδιάλλακτος που...σε πρόσφατη σύσκεψη αναγκάστηκε ο συνάδελφός του Ματίας Μορς να παρέμβει πυροσβεστικά για να μη πιαστεί στα χέρια με τον Γιάννη Στουρνάρα !

Στο οικονομικό επιτελείο παρατηρούν σοβαρή αλλαγή στη συμπεριφορά του Πολ Τόμσεν σε σχέση με τις προηγούμενες επισκέψεις της Τρόικα στη χώρα μας. Ο κ. Τόμσεν εμφανιζόταν στο παρελθόν συγκαταβατικός -τουλάχιστον στις δημόσιες παρεμβάσεις του- και φρόντιζε να ευρεθεί μια συμβιβαστική φόρμουλα που προστάτευε τα συμφέροντα των δανειστών χωρίς να δημιουργείται σοβαρό ρήγμα με την ελληνική κυβέρνηση.

Στην παρούσα διαπραγμάτευση, όπως αναφέρουν όσοι βρίσκονται στις συνεδριάσεις, ο κ. Τόμσεν εκρήγνυται ξαφνικά και δείχνει εξαιρετικά απαιτητικός. «Πίσω από τις κλειστές πόρτες βγάζει το προσωπείο» εκμυστηρεύτηκε ανώτατος αξιωματούχος στην εφημερίδα Εθνος.

«Μιλά κοφτά και πολλές φορές απότομα. Διατυπώνει συνεχώς ενστάσεις» αναφέρει κυβερνητικός αξιωματούχος που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις. Με την συμπεριφορά του δημιουργεί συνεχώς εμπόδια στη διαπραγμάτευση με αποτέλεσμα να βγάλει «εκτός εαυτού» ακόμη και τον υπομονετικό διαπραγματευτή Γιάννη Στουρνάρα ο οποίος απείλησε την Τετάρτη «εγώ δεν υπογράφω άλλες περικοπές μισθών και συντάξεων, θα φύγω από το υπουργείο».

Η στάση Τόμσεν και οι κίνδυνοι για την οικονομία

Ο κ. Τόμσεν ζητούσε να περικοπούν εκ νέου μισθοί και συντάξεις για να καλυφθούν τα 2 δισ. ευρώ ώστε να κλειδώσει το πακέτο μέτρων. Ο κ. Στουρνάρας αντέδρασε έντονα και αν δεν δρούσε πυροσβεστικά ο Ματίας Μορς, εκπρόσωπος της Κομισιόν στην τρόικα, τότε τα πράγματα θα είχαν χειρότερη τροπή.

Οπως παρατηρούν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών η καθυστέρηση στο κλείσιμο του πακέτου δημιουργεί ασφυξία στην ελληνική οικονομία αλλά εντείνει και το κλίμα αβεβαιότητας για το ελληνικό πρόγραμμα δημιουργώντας πρόσφορο έδαφος για τη δράση κερδοσκοπικών κεφαλαίων στις αγορές. Είναι ενδεικτική η χθεσινή δήλωση του Ευάγγελου Βενιζέλου ότι «η καθυστέρηση βλάπτει την ελληνική οικονομία», μετά τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών.

Αυτό που προβληματίζει κυρίως την ελληνική πλευρά είναι το γεγονός ότι το ΔΝΤ δείχνει να διαφοροποιείται σε σχέση με τους δύο άλλους εταίρους που συμμετέχουν στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας (ΕΕ, ΕΚΤ) και κατά τα φαινόμενα έχουν προκληθεί ρωγμές στις σχέσεις του Ταμείου με τους ευρωπαίους εταίρους.

Αποστάσεις του ΔΝΤ από τους δύο άλλους εταίρους

Είναι ενδεικτικό ότι κατά τη χθεσινοβραδυνή σύσκεψη της τρόικα με τον Γιάννη Στουρνάρα ο κ. Τόμσεν αποχώρησε για 1 ώρα προκειμένου να συνεννοηθεί κατά μόνας με τη διεύθυνση του ΔΝΤ για τη στάση που θα τηρούσε στις ελληνικές προτάσεις.

Την ίδια ώρα πληθαίνουν τα σενάρια που φέρουν το ΔΝΤ να θέλει να αποχωρήσει από τα προγράμματα βοήθειας ευρωπαικών χωρών και να αφήσει την ΕΕ να δώσει λύση στο πρόβλημα. Προχθές είδε το φως της δημοσιότητας έκθεση του ΔΝΤ στην οποία κατηγορούσε την ΕΕ και την ΕΚΤ ότι κάνουν μακρές και πολύπλοκες συζητήσεις προκειμένου να σχεδιάσουν και να ελέγξουν τα δάνεια που δίνουν στην Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία.

iefimerida.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: