Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

Στη φυλακή Τούρκοι στρατηγοί για απόπειρα πραξικοπήματος

Πολυετείς ποινές για τη «Βαριοπούλα»


Ο ναύαρχος Ορνέκ με τον πτέραρχο Φιρτίνα τον καιρό της παντοδυναμίας τους
Ο ναύαρχος Ορνέκ με τον πτέραρχο Φιρτίνα τον καιρό της παντοδυναμίας τους  

Κωνσταντινούπολη, Τουρκία
Σε είκοσι χρόνια κάθειρξη καταδικάστηκαν τρεις ανώτατοι Τούρκοι στρατιωτικοί (όλοι πλέον απόστρατοί) για την συμμετοχή τους στο συνωμοτικό σχέδιο «Βαριοπούλα», το οποίο αποσκοπούσε στην πρόκληση κλίματος αστάθειας και τη διενέργεια πραξικοπήματος με σκοπό την πτώση της κυβέρνησης Ερντογάν. Περισσότεροι από 170 κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν σε 13 χρόνια έκαστος ενώ μόνο 34 από τους 365 κατηγορούμενους αθωώθηκαν.

Βαρύτερες ήταν οι ποινές -20 χρόνια κάθειρξη- για τον πρώην διοικητή της Πρώτης Στρατιάς, στρατηγό ε.α. Τσετίν Ντογάν, τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, ναυάρχου ε.α. Οζντέν Ορνέκ, και τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου της Αεροπορίας, πτεράρχου ε.α Ιμπραχίμ Φιρτίνα.

Η καταδίκη τους αφορούσε την «προσπάθεια να ανατρέψουν διά της βίας την Εθνοσυνέλευση της Τουρκικής Δημοκρατίας».

Αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι η ποινή τους ήταν ισόβια αλλά στη συνέχεια το δικαστήριο προσδιόρισε ότι θα φυλακιστούν για 20 χρόνια γιατί η απόπειρα πραξικοπήματος ήταν ανεπιτυχής. Και στους τρεις επιδικάστηκαν αυξημένες ποινές (όσο είχε προτείνει η εισαγγελία) γιατί δεν έδειξαν καλή διαγωγή κατά τη διάρκεια της δίκης, αποφάσισε το δικαστήριο.

Σε 18 χρόνια καταδικάστηκαν 11 απόστρατοι ανώτατοι και ανώτεροι αξιωματικοί όπως και ένας βουλευτής του MHP (Γκρίζοι Λύκοι). Ακόμη, σε 16 χρόνια καταδικάστηκε ο συνταγματάρχης ε.α Ντουρσούν Τσιτσέκ.

Άλλα 175 άτομα καταδικάστηκαν σε 13 χρόνια ο καθένας.

Τριάντα τέσσερις από τους κατηγορούμενους αθωώθηκαν.

Για την υπόθεση «Βαριοπούλα» δικάζονταν συνολικά 364 στρατιωτικοί και ένας πολίτης (οι 250 είναι ήδη υπό κράτηση) εκ των οποίων οι 14 είναι εν ενεργεία ανώτατοι αξιωματικοί των ενόπλων δυνάμεων και οι 66 απόστρατοι ανώτατοι αξιωματικοί με την κατηγορία της απόπειρας επιβολής στρατιωτικού πραξικοπήματος.

Η ανακοίνωση των ποινών από το δικαστηρίο στη Σηλυμβρία, έξω από την Κωνσταντινούπολη, έγινε δεκτή με οργή από κάποιους από τους συγγενείς ενώ άλλοι λιποθύμησαν και χρειάστηκε νε τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.

Βαρύ το κατηγορητήριο

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο το σχέδιο καταρτίστηκε υπό την ηγεσία του στρατηγού Ντογάν. Επρόκειτο για τακτικό σεμινάριο που πραγματοποιήθηκε στις 5-7 Μαρτίου 2003 στην Α΄Στρατιά. Στο πλαίσιο του σεμιναρίου υπήρχαν επί μέρους σχέδια σχετικά με τις κινήσεις του ναυτικού, της αεροπορίας και του στρατού.

Τα σχέδια αυτά προέβλεπαν μεταξύ άλλων την τοποθέτηση και έκρηξη βόμβας σε δύο μεγάλα τεμένη στην Κωνσταντινούπολη με σκοπό την πρόκληση συνθηκών χάους και τον εξαναγκασμό της κυβέρνησης να κηρύξει στρατιωτικό νόμο. Προβλεπόταν η πρόκληση κατάρριψης τουρκικού μαχητικού αεροσκάφους από ελληνικό στο Αιγαίο, έτσι ώστε να προκληθεί σύγχυση. Τελικός σκοπός ήταν η πραγματοποίηση στρατιωτικού πραξικοπήματος.

Το πρώτο στάδιο του σχεδίου περιλάμβανε τη συγκέντρωση και αξιοποίηση των σχετικών πληροφοριών, το δεύτερο τη δημιουργία συνθηκών για επιβολή πραξικοπήματος, το τρίτο την πραγματοποίηση του πραξικοπήματος, το τέταρτο το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας και, τέλος, το πέμπτο την πραγματοποίηση βουλευτικών εκλογών.

Η δίκη ξεκίνησε στις 16 Δεκεμβρίου 2010 και στις 29 Μαρτίου 2012 ο εισαγγελέας ζήτησε για τους κατηγορούμενους ποινές φυλάκισης 15-20 ετών με την κατηγορία της απόπειρας πραξικοπήματος εναντίον της κυβέρνησης.

Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας οι συνήγοροι υπεράσπισης υποστήριξαν ότι το κατηγορητήριο περιέχει αντιφάσεις και λανθασμένα στοιχεία.

Στα εμφανιζόμενα, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, σχέδια γίνεται αναφορά σε ένα πολεμικό πλοίο, το οποίο ωστόσο κατασκευάστηκε το 2005, ενώ το σεμινάριο είχε γίνει το Μάρτιο του 2003. Υπάρχει ένας κατάλογος εταιρειών που επρόκειτο να δημευθούν τα περιουσιακά τους στοιχεία, αλλά μία από αυτές πήρε τον τίτλο ο οποίος αναφέρεται στο σχέδιο, το 2009. Ορισμένες γραμματοσειρές που φαίνεται να έχουν χρησιμοποιηθεί σε διάφορα ηλεκτρονικά αρχεία του σχεδίου είναι μεταγενέστερες. Υπάρχουν, τέλος, αρκετά σημεία στο κατηγορητήριο που εμφανίζουν παρόμοια προβλήματα.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Δεν υπάρχουν σχόλια: