Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

“Αφήστε τους να χρεοκοπήσουν”, μέρος 2ο

stogyinΟι “γκουρού” Μόμπιους και Ρουμπινί επιμένουν!

protothema.gr
«Η Ελλάδα έχει σχεδόν χρεοκοπήσει. Το πακέτο βοηθείας δεν πρόκειται να αντιστρέψει την κατάσταση, η καλύτερη λύση θα ήταν να προχωρήσει μια ελεγχόμενη πτώχευση, μια αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας».
Στην άποψη αυτή επιμένουν δύο εκ των κορυφαίων οικονομολόγων – επενδυτών, ο Νομπελίστας Νουριέλ Ρουμπινί και ο διαχειριστής – «μύθος» και πρόεδρος της Templeton Asset Management Μαρκ Μόμπιους.

Και οι δύο θεωρούν πως η χώρα μας απειλεί την ευρωπαϊκή συνοχή, κυρίως απειλεί το ευρώ και όσο «διατηρείται τεχνητά στη ζωή» απειλεί και με μετάσταση της κρίσης στις υπόλοιπες «αδύναμες» οικονομίες της Ευρωζώνης.

Ως λύση προτείνουν την ελεγχόμενη χρεοκοπία, τη συμφωνία με τους πιστωτές της Ελλάδας σε αποπληρωμή περίπου του μισού χρέους της χώρας και κατόπιν την αναπροσαρμογή των δανειακών της υποχρεώσεων σε νέα βάση.

Χαρακτηριστική η δήλωση του κυρίου Μόμπιους ότι η «Ελλάδα είναι μια πλούσια χώρα, απλώς οι κάτοικοί της δεν πληρώνουν φόρους, οι κυβερνήσεις είναι διεφθαρμένες και οι δημόσιοι υπάλληλοι ... κοιμούνται στις δουλειές τους»!
Ανάλογη η θέση και του Νουριέλ Ρουμπινί, ο οποίος μάλιστα εκτιμά πως ενδεχόμενη παροχή οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα θα παρασύρει συνολικά την Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς «και άλλα υπερχρεωμένα κράτη θα ζητήσουν διάσωση»!

Εάν αφεθεί η χώρα να χρεοκοπήσει «άτακτα», τότε οι πιστωτές της (πρωτίστως οι ευρωπαϊκές τράπεζες) «θα καταγράψουν τεράστιες ζημιές και το ευρώ θα κλονισθεί ανεπανόρθωτα».
Αντίθετη άποψη έχει ο κεντρικός τραπεζίτης της Γερμανίας! Σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Bild ο πρόεδρος της Bundesbank, Άξελ Βέμπερ, τονίζει ότι μια «χρεοκοπία της Ελλάδας θα είχε ανυπολόγιστες συνέπειες».
Και εκτιμά πως «η Ελλάδα θα μπορούσε να αντιστρέψει την κατάσταση αν εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις στην οικονομία της με αποφασιστικό και αξιόπιστο τρόπο». Ξεκαθαρίζει τέλος ότι μια «αποβολή» της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα πυροδοτούσε τεράστια χρηματοοικονομική αναταραχή, ενώ δεν υπάρχει και τρόπος, νομική βάση για κάτι τέτοιο!

Δεν υπάρχουν σχόλια: