Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

Υποβάθμισε και την Ισπανία η S&P

nooz.gr
Μετά την Ελλάδα και την Πορτογαλία φαίνεται ότι έρχεται η σειρά της Ισπανίας. Στην υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας σε “AA” από “AA+” προχώρησε η Standard & Poor΄s. Παράλληλα, ο οίκος αξιολόγησης επιβεβαίωσε την αξιολόγηση της βραχυπρόθεσμη πιστοληπτικής ικανότητας “A-1+”. Το outlook είναι αρνητικό.

Τα περιβόητα spreads σημείωσαν άνοδο και στην Ισπανία, η οποία εκτός των άλλων έχει να αντιμετωπίσει το οξύ πρόβλημα της ανεργίας που αγγίζει πλέον το 20% με 4 εκατομμύρια πολίτες να μην έχουν εργασία.

"Ψυχραιμία"

Η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης Μαρία Τερέσα Φερνάντεθ ντε λα Βέγα απηύθυνε έκκληση για ψυχραιμία και «ηρεμία» μετά την υποβάθμιση της Ισπανίας από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s. "Θέλω να εκφράσω ένα μήνυμα εμπιστοσύνης προς τους συμπολίτες μας και ηρεμίας προς τις αγορές", τόνισε η ντε λα Βέγα προς τους δημοσιογράφους.

"Έχουμε ένα πολύ σοβαρό σχέδιο για χρηματοοικονομικής σταθεροποίησης και μείωσης του ελλείμματός μας, ώστε αυτό να πέσει κάτω από το 3% το 2013. Έχουμε υιοθετήσει ένα σχέδιο αυστηρότητας, θέσαμε σε εφαρμογή μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας. Είμαστε καθ’ οδόν στην εφαρμογή όλων των μέτρων για να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας", πρόσθεσε η ντε λα Βέγα.

Στα τέλη Ιανουαρίου, η Ισπανία ανακοίνωσε την εφαρμογή ενός σχεδίου σταθερότητας, με κύριο άξονα την εξοικονόμηση 50 δισ. ευρώ σε μία τριετία προκειμένου να μειώσει τα 2013 το εξωτερικό της χρέος στο 3% , αντί 11,2% που εκτιμάται πως είναι σήμερα το ύψος του από την Eurostat.

Δεν υπάρχουν σχόλια: