Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

Σφοδρή αντιπαράθεση Λοβέρδου - Παφίλη στη Βουλή

nooz.gr
Με αντιπαράθεση ανάμεσα στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και του ΚΚΕ, και τον Ανδρέα Λοβέρδο να απευθύνει «έκκληση», «αφήστε μας να κάνουμε αυτό που πρέπει για τη σωτηρία της χώρας, γιατί δεν θα υπάρξει άλλη ευκαιρία», ολοκληρώθηκε η συζήτηση πρότασης νόμου του Κομουνιστικού Κόμματος Ελλάδος.

Η πρόταση, η οποία απορρίφθηκε, αφορά «Ρυθμίσεις για τις εργασιακές σχέσεις στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, στη βάση της αρχής της πλήρους και σταθερής δουλειάς για όλους με δικαιώματα (Μονιμοποίηση των συμβασιούχων ορισμένου και αορίστου χρόνου και των συνδεόμενων με συμβάσεις έργου που υποκρύπτουν σχέση εξαρτημένης εργασίας, καθώς και των απασχολουμένων μέσω προγραμμάτων stage στο δημόσιο τομέα - Κατάργηση των προγραμμάτων stage στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα - Ρυθμίσεις για τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου στον ιδιωτικό τομέα - Κατάργηση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα)».

«Έχουμε, ως Υπουργείο Εργασίας μια αντιπολίτευση από το ΚΚΕ πάρα πολύ σκληρής μορφής. Δικαίωμα κάθε κόμματος είναι να χαράσσει την πολιτική του. Όμως, υπάρχουν ορισμένα όρια και θέλω να επαναλάβω τη χθεσινή μου έκκληση. Είναι δικαίωμά σας να καταψηφίζετε. Δε μπορείτε όμως να βάζετε τρικλοποδιές στις καθημερινές προσπάθειες, που κάνει κυβέρνηση να σώσει τη χώρα. Δεν μπορεί να προσπαθούμε να βρούμε χώρο για να δεχθεί τους εκπροσώπους του ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ το υπουργείο Εργασίας, επειδή έχουμε προβλήματα ή ακούμε απειλές ότι δεν θα επιτραπεί να γίνει η συνάντηση και θα δώσει το δείνα μήνυμα για τη χώρα», είπε ο υπουργός Εργασίας, Ανδρέας Λοβέρδος.

Ο κ. Λοβέρδος πρόσθεσε «επειδή πλήθυναν τα γεγονότα» την παράκληση «σε αυτές τις κρίσιμες περιστάσεις, που δεν υπάρχουν πολλές εναλλακτικές, πέραν αυτών που προσπαθεί η κυβέρνηση για να διασώσει τη χώρα, εναλλακτικές προτάσεις υπέρβασης της κρίσης δεν ακούγονται, να μας αφήσουν να κάνουμε αυτό που πρέπει. Δε θα υπάρξει άλλη ευκαιρία».

«Το ΚΚΕ δεν παλεύει με τρικλοποδιές, παλεύει στα ίσια και αναλαμβάνει τις πολιτικές ευθύνες. Τις τρικλοποδιές να τις αναζητήσετε στην πολιτική σας. Αν μας ζητάτε να παραιτηθούμε, να ζητάμε στον κόσμο να βγει πανστρατιά στο δρόμο, λάθος πόρτα χτυπάτε. Θα κάνουμε ακόμα περισσότερα. (...) Τα λεφτά να τα πάρετε από εκεί που τα έδωσε η πολιτική σας. Είκοσι οκτώ φορές αυξήθηκε η κερδοφορία από το 1997 έως σήμερα. Μια φορά το μεροκάματο. Να πού πήγαν τα λεφτά», απάντησε στον υπουργό, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης.

«Κάποιοι έχουν σηκώσει παντιέρα αλλοφροσύνης, όταν λένε ότι θα κάνουμε τα ίδια και χειρότερα. Η κυρία Παπαρήγα έδωσε το σήμα ότι νιώθει υπερηφάνια που τα διεθνή ΜΜΕ δείχνουν τους αγώνες του ΠΑΜΕ. Να πέσουν οι μάσκες. Αν υπάρχουν κόμματα που σέβονται ή όχι κοινοβουλευτική τάξη και δημοκρατία να το πουν. Αν σέβονται ή όχι το αποτέλεσμα των εκλογών», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Αστέριος Ροντούλης.

Λίγο πριν, κατά την ομιλία του επί της πρότασης νόμου του ΚΚΕ, ο υφυπουργός Γιώργος Κουτρουμάνης είπε προς τους βουλευτές του Κόμματος «ζείτε στον κόσμο του ιδεατού, αγνοείτε την πραγματικότητα, αλλά αν δεν αντιμετωπιστεί η κρίση, οι εργασιακές σχέσεις θα πάνε από το κακό στο χειρότερο».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ ζήτησε από την κυβέρνηση να λειτουργήσει οργανωμένα στο εσωτερικό της, να έχει ευήκοα ώτα στις προτάσεις και να ξέρει ότι η καλύτερη συναίνεση που μπορεί να της χαρίσει το πολιτικό σύστημα είναι ο ανοιχτός διάλογος. Απευθυνόμενος προς τα κυβερνητικά έδρανα είπε: «Μην ψάχνετε τον παραγόμενο πλούτο στους δημόσιους υπάλληλους και τους χαμηλοσυνταξιούχους, αλλά στην ανάπτυξη».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Πέτρος Ευθυμίου, αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις, είπε πως «οι τουρίστες επιλέγουν να επενδύσουν ό,τι έχουν πολύτιμο, τον ελεύθερο χρόνο τους, στην χώρα μας, η κ. Παπαρήγα θεωρεί ότι πρέπει να καυχηθούμε για να δώσουμε το παράδειγμα πως πρέπει να γίνουν οι αγώνες».

«Αυτό είναι μια επιλογή του ΚΚΕ. Ότι ένας παραγωγικός τομέας μπορεί να υποστεί τέτοιο πλήγμα στον πυρήνα του. Σέβομαι τους κοινωνικούς αγώνες, αλλά στη νέα αυτή περίοδο χρειάζεται εθνική και κοινωνική συνεννόηση για τα θεμελιώδη για να ξανακερδίσουμε την περηφάνεια μας», κατέληξε ο κ. Ευθυμίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: