Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

Οι δανειακές ανάγκες της Ελλάδας θα ικανοποιηθούν πλήρως"

nooz.gr
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι δανειακές ανάγκες της Ελλάδας θα ικανοποιηθούν εγκαίρως, διαβεβαίωσε από τις Βρυξέλλες, ο Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Όλι Ρεν, τονίζοντας ότι οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις ελληνικές αρχές, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προχωρούν με σταθερό και γρήγορο ρυθμό και αναμένεται να ολοκληρωθούν τις προσεχείς ημέρες.

Εξάλλου, σχολιάζοντας δημοσιεύματα του Τύπου σχετικά με το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, ο Α. Αλταφάζ το απέκλεισε κατηγορηματικά, τονίζοντας ότι το ενδεχόμενο αυτό δεν αποτελεί επιλογή για κανένα κράτος μέλος της ευρωζώνης, ούτε για την Επιτροπή και την ΕΚΤ, αλλά ούτε και για το ΔΝΤ. Συμπλήρωσε λέγοντας ότι η αναδιάρθρωση του χρέους δεν αποτελεί καν αντικείμενο των συζητήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Αθήνα, σχετικά με τους όρους στήριξης της Ελλάδας.

Συνεχίζοντας, ο Α. Αλφατάζ τόνισε ότι υπάρχει μόνο μία οδός την οποία έχουν επιλέξει τα κράτη μέλη του ευρώ και η οποία είναι και η πιο αποτελεσματική. Σημείωσε, στη συνέχεια, ότι αυτή η οδός είναι η πιο ενδεδειγμένη για την Ελλάδα, η οποία θα αποκαταστήσει την αξιοπιστία των αγορών και θα διασφαλίσει την χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην ευρωζώνη.

Επιπλέον, κληθείς να σχολιάσει αν λόγω των εξελίξεων στις διεθνείς αγορές θα πρέπει να επισπευτεί η Σύνοδος του Eurogroup, ο Α. Αλταφάζ τόνισε ότι η ΕΕ σέβεται τις νομικές διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσουν ορισμένα κράτη μέλη.

Καταλήγοντας, ο Α. Αλταφάζ τόνισε ότι τα κράτη μέλη της ευρωζώνης μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ΕΚΤ είναι αποφασισμένα να εγγυηθούν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της ευρωζώνης και δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία για τη δέσμευσή τους να στηρίξουν την Ελλάδα.

Τέλος, σε ό,τι αφορά την Πορτογαλία, ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν κάλεσε τις πορτογαλικές αρχές να είναι προετοιμασμένες να πάρουν πρόσθετα μέτρα, εντός του 2010. Ανέφερε, ωστόσο, ότι η Επιτροπή δεν αμφιβάλει ότι η Πορτογαλία θα επιτύχει το στόχο μείωσης του ελλείμματός της για το 2010.

Δεν υπάρχουν σχόλια: