Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

Παπανδρέου: Ευθύνη δική μας και της Ευρώπης

nooz.gr
"Είναι στοίχημα εθνικό και συλλογικό να δείξουμε ότι η Ελλάδα μπορεί και θέλει να αλλάξει" είπε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου στο υπουργικό συμβούλιο της Τετάρτης με κύριο αντικείμενο τον "Καλλικράτη", καταδεικνύοντας ωστόσο και την ευθύνη της Ευρωζώνης να σταματήσει "τη φωτιά" που απειλεί να εξαπλωθεί στην Ευρώπη.

"Εμείς θα το αποδείξουμε με την αποφασιστικότητα και τις πράξεις μας και θα εγγυηθούμε ότι η βοήθεια και η στήριξη που θα δοθεί στη χώρα μας θα πιάσει τόπο" πρόσθεσε.

"Ως πρωθυπουργός έχω σταθεί ειλικρινής με τους πολίτες. Ξέρουμε ότι είναι μία δύσκολη και επίπονη φάση και για τη χώρα και για τον κάθε πολίτη" ανέφερε ο κ. Παπανδρέου προσθέτοντας ότι "αυτά τα προσωρινά και δύσκολα μέτρα και οι μεγάλες αλλαγές θα μας βρουν πολύ καλύτερους μετά το τέλος αυτής της πορείας". "Θα κάνω ό,τι μπορώ καλύτερο για να προστατεύσω τη χώρα μου, την οικονομία και τους Έλληνες" τόνισε.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η Ελλάδα αναλαμβάνει την ευθύνη της στο ακέραιο για την δημοσιονομική και οικονομική κρίση στη χώρα, ωστόσο πρόσθεσε ότι "και η Ευρωζώνη πρέπει με τις δικές της κινήσεις να αποτρέψει τη φωτιά που φούντωσε με τη διεθνή κρίση, ώστε αυτή η φωτιά να μη μεταδοθεί στην Ευρώπη". "Αυτό το βάρος είναι συλλογικό, της Ευρώπης αλλά και της διεθνούς κοινότητας" τόνισε. "Εμείς αποδεικνύουμε καθημερινά τη βούλησή μας, τόσο στους εταίρους μας όσο και στους πολίτες" υπογράμμισε.

"Προτεραιότητα ο πολίτης"

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η κυβέρνηση αποδεικνύει καθημερινά τη βούληση για μεγάλες τομές. "Σήμερα το αποδεικνύουμε με τη μεγάλη ανατροπή και τις μεγάλες αλλαγές που φέρνει το σχέδιο Καλλικράτης" δήλωσε, μιλώντας για ένα "πραγματικό άλμα".

"Ο Καλλικράτης ενσωματώνει τη φιλοσοφία μας για τη δημόσια διοίκηση, δηλαδή ότι πρώτη προτεραιότητα είναι ο πολίτης" υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι βάση του νέου σχεδιασμού θα είναι η λογοδοσία και η άμεση επαφή με τους πολίτες.

"Σπάμε το πελατειακό σύστημα που ταλαιπωρεί πολίτες και επιχειρηματίες και πάμε σε ένα κράτος που σέβεται τον πολίτη μέσα από τη διαφάνεια, που προασπίζεται το υστέρημα του φορολογούμενου" δήλωσε. "Όλοι ξέρουμε ότι ο μεγάλος ασθενής στην Ελλάδα είναι το κράτος, ο δημόσιος τομέας και σήμερα κάνουμε μία σημαντική αρχή με τον Καλλικράτη" τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ως προς τις αλλαγές που φέρνει ο "Καλλικράτης", ο κ. Παπανδρέου προανήγγειλε ότι από το 2010, οι δημοτικές εκλογές θα γίνονται μαζί με τις ευρωεκλογές, πράγμα που σημαίνει ότι η θητεία των δημοτικών αρχόντων θα είναι πενταετής.

Ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης, ο οποίος πήρε το λόγο μετά τον κ. Παπανδρέου, τόνισε ότι ο "Καλλικράτης" είναι αναπόσπαστο κομμάτι του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης και της νέας αξιοπιστίας που θεμελιώνει η κυβέρνηση.

"Το σχέδιο Καλλικράτης σημαίνει το τέλος της εποχής για το πιο συγκεντρωτικό κράτος της Ευρώπης και ταυτόχρονα της αρχή μιας νέας πορείας", τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, υπογραμμίζοντας ότι είναι σήμερα κοινή συνείδηση ότι το σπάταλο πελατειακό, συγκεντρωτικό και αναποτελεσματικό κράτος είναι η αιτία του ελληνικού προβλήματος όπως το βιώνουμε σήμερα.

Ο Γ. Ραγκούσης σημείωσε ότι το νέο κράτος πρέπει να πατά σε γερά θεμέλια και πως γι αυτό το λόγο η αλλαγή ξεκινά από τη βάση, δηλαδή από τους δήμους, τις περιφέρειες και τις αποκεντρωμένες κρατικές διοικήσεις.

"Χρειαζόμαστε δήμους και περιφέρειες λιγότερους σε αριθμούς, μεγαλύτερους σε έκταση, πλουσιότερους σε πόρους, προσωπικό και αρμοδιότητες, πιο αποτελεσματικούς, πιο οικονομικούς, πιο διαφανείς, πιο δημοκρατικούς και πιο ανοικτούς στην κοινωνία", ανέφερε ο κ. Ραγκούσης.

Επιπλέον, ο υπουργός εξέφρασε την ελπίδα ότι δεν θα επαναληφθούν οι ίδιες συμπεριφορές και στάσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ιδίως από την αξιωματική αντιπολίτευση, απέναντι σε ένα τέτοιο πρόγραμμα.

Στρος Καν - Τρισέ - Σόιμπλε: Άμεσα οι αποφάσεις για την Ελλάδα

Κοινή συνέντευξη Τύπου για την ελληνική κρίση και την ενεργοποίηση της βοήθειας από ΕΕ και ΔΝΤ έδωσαν στο Βερολίνο ο πρόεδρος του ΔΝΤ Στρος Καν, ο επικεφαλής της ΕΚΤ Τρισέ και ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε, έπειτα από συνάντηση με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών ομάδων της Μπούντεσταγκ.

O κ. Σόιμπλε δήλωσε ότι το κοινοβούλιο θα μπορέσει να εγκρίνει το γερμανικό σκέλος της βοήθειας προς την Ελλάδα την 7η Μαΐου, αν η Άνω Βουλή που συνεδριάζει την Παρασκευή δώσει το "πράσινο φως".

Δεν υπάρχουν σχόλια: