Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

Μορατίνος: Δεν υπάρχει εναλλακτική στη βοήθεια προς την Ελλάδα

nooz.gr
Ο ισπανός υπουργός Εξωτερικών Μιγκέλ Άνχελ Μορατίνος εκτιμά ότι δεν υπάρχει "εναλλακτική λύση" στη χορήγηση βοήθειας προς την Ελλάδα γιατί μια εξάπλωση της ελληνικής χρηματοπιστωτικής κρίσης θα ήταν "επικίνδυνη για όλους μας".

"Είναι η στιγμή για όλους μας να αξιολογήσουμε τις εσωτερικές απαιτήσεις και τις ευρωπαϊκές ευκαιρίες, να κάνουμε μια ανάλυση σκεπτόμενοι το μέλλον. Θα καταλάβουμε ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση για να βγει η Αθήνα από την κατάσταση αυτή γιατί είναι σαφές ότι αυτό μπορεί να είναι επικίνδυνο για όλους μας", τονίζει ο Μορατίνος σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην ιταλική εφημερίδα La Stampa.

Ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor's υποβάθμισε χθες τη δανειοληπτική ικανότητα της Ισπανίας, βάζοντας μια τρίτη χώρα της ευρωζώνης στο κέντρο της αναταραχής που πλήττει τις αγορές, μια ημέρα μετά τις ανάλογες αποφάσεις που ελήφθησαν για την Ελλάδα και την Πορτογαλία.

Ο ισπανός υπουργός, η χώρα του οποίου ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ ως το τέλος Ιουνίου, διαβεβαιώνει ότι ο μηχανισμός στήριξης προς την Ελλάδα "θα λειτουργήσει" και εκφράζει την εμπιστοσύνη του για την τήρηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση.

Ο Μορατίνος παραδέχεται ωστόσο ότι η αύξηση των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων, παρά την ύπαρξη του μηχανισμού στήριξης "δεν αποτελεί, δυστυχώς, επιτυχία για την Ελλάδα". "Κάναμε ό,τι μπορούσε να γίνει. Το παράδοξο των αγορών είναι ότι τιμωρούν ακόμα κι αυτόν που παίρνει βοήθεια. Είναι η αντίφαση του νεοφιλελεύθερου συστήματος", εκτιμά.

Ερωτηθείς για τη στάση του Βερολίνου, ο Μορατίνος υπογραμμίζει ότι είναι "φυσικό" ν΄αναρωτιέται η Γερμανία για "τη φύση της νέας αυτής προσπάθειας" γιατί "εδώ και πολλά χρόνια ήταν η χώρα που υποστήριζε περισσότερο την Ευρώπη". "Οι Γερμανοί είναι πλέον σύμφωνοι και θα υποστηρίξουν την ευρωπαϊκή προσπάθεια" με "απαιτήσεις και αυστηρότητα", τόνισε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: