Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

"Βέλη" κατά των οίκων αξιολόγησης

nooz.gr
Κριτική κατά των διεθνών οίκων αξιολόγησης έκανε την Τετάρτη από το Βερολίνο, μετά την Κομισιόν, και ο επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν, λέγοντας ότι "δεν πρέπει να τους εμπιστευόμαστε και πολύ". Τα σχόλια έγιναν μετά το "τριπλό" χτύπημα από τον οίκο Standard and Poor’s σε Ελλάδα, Πορτογαλία και Ισπανία.

"Δεν πρέπει να εμπιστευόμαστε πολύ ό,τι ανακοινώνεται από τους οίκους αξιολόγησης" δήλωσε ο Στρος Καν από το Βερολίνο, τη στιγμή που η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ισπανίας από τον οίκο Standard and Poor’s ώθησε σε "βουτιά" το ισπανικό χρηματιστήριο με απώλειες -2,99% για τον δείκτη IBEX.

Παράλληλα, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπήρξαν την ίδια ημέρα δηλώσεις, ότι "οι οίκοι αξιολόγησης θα πρέπει να ενεργούν με τρόπο υπεύθυνο" (...) "σε αυτήν την κρίσιμη και τόσο ευάλωτη χρονική περίοδο".

Η κυρία Σαντάλ Ιγκ, εκπρόσωπος της Επιτροπής, κάλεσε τους "οίκους αξιολόγησης" να "συμπεριφέρονται περισσότερο υπεύθυνα" (...) "λαμβάνοντας υπόψη τον μηχανισμό στήριξης της ελληνικής οικονομίας από το ΔΝΤ,την Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ)".

Μιλώντας προς το Γαλλικό πρακτορείο, ο πρόεδρος της επιτροπής των Οικονομικών της γαλλικής Γερουσίας Ζαν Αρτιίς, σχολίασε ότι οι "οίκοι αξιολόγησης επικρίθηκαν πολύ από πολλούς ηγέτες στη διάρκεια αυτής της πρωτόγνωρης μεταπολεμικά οικονομικής κρίσης, ότι πολύ βραδέως επέστησαν την προσοχή στα γενεσιουργά της αίτια, όμως είχε μία διαφορετική άποψη αναφορικά με τον ρόλο τους στην ελληνική δημοσιονομική κρίση.

"Από το 2004, υποψιαστήκαμε τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία... Μπορούσαν, λοιπόν, οι 'οίκοι αξιολόγησης' να δράσουν νωρίτερα. Αν μάλιστα έπρατταν κατ' αυτόν τον τρόπο, τότε κι οι ελληνικές αρχές θα μπορούσαν να είχαν αντιδράσει εγκαιρότερα απέναντι στις δυσχέρειες" στο δημοσιονομικό πεδίο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: