Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

Συνάντηση Παπανδρέου με το σέρβο ομόλογό του


“Η ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας, την οποία η Ελλάδα στηρίζει από την πρώτη στιγμή και σταθερά”, ήταν ένα από τα κύρια θέματα που συζήτησαν ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου με τον σέρβο ομόλογό του Μ. Τσβέτκοβιτς.

Οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν και θέματα οικονομικής συνεργασίας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση, λόγω της έλευσης της καλοκαιρινής περιόδου,στην ανάπτυξη της τουριστικής συνεργασίας.
"Η μακραίωνη φιλία των δύο λαών αποτυπώνεται στις συχνές επισκέψεις υψηλού επιπέδου, αλλά και στον μεγάλο αριθμό σέρβων πολιτών που επισκέπτονται κάθε χρόνο τη χώρα μας για τις διακοπές τους", είπε ο κ. Παπανδρέου, ο δε σέρβος ομόλογός του είπε ότι παραθερίζει επί 15 χρόνια στην Ελλάδα.

Αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας, ο έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι “η Σερβία πρέπει να καταστεί το ταχύτερο δυνατόν μέλος της ευρωπαικής οικογένειας , θέση που δικαιωματικά της ανήκει”, χαρακτήρισε “σημαντική πρόοδο” προς αυτή την κατεύθυνση την απελευθέρωση της βίζας, την οποία η Ελλάδα υποστήριξε σθεναρά, καθώς και την απόφαση του σερβικού κοινοβουλίου για τη Σρεμπρένιτσα, ένα “θέμα που αντιμετωπίσατε με τόλμη”, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Οι δύο πρωθυπουργοί υπογράμμισαν τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Ελλάδας εντός της ΕΕ με την πρωτοβουλία “Ατζέντα 2014”, που προνοεί για την ένταξη των χωρών των Δ. Βαλκανίων στην ευρωπαϊκή οικογένεια, με την προϋπόθεση τήρησης των όρων της ΕΕ, περιλαμβανομένης της καλής γειτονίας.

“Η Σερβία αποτελεί στρατηγικό εταίρο της Ελλάδας, προνομιακό συνομιλητή με σημαντικό ρόλο για την ειρήνη και την ευημερία της περιοχής”, υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου.

Οι δύο πλευρές αναφέρθηκαν επίσης στις εξελίξεις στο Κόσοβο, τις οποίες η Ελλάδα παρακολουθεί με ενδιαφέρον, με κύριες προτεραιότητες τη σταθερότητα, την ανάπτυξη, τη βελτίωση του επιπέδου διαβίωσης του πληθυσμού, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του σεβασμού των μνημείων και της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η συμμετοχή μας στη Eulex, την KFOR καθώς και ο διορισμός του επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου στην Πρίστινα, ο οποίος είναι και μεσολαβητής για την προστασία της θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της σερβικής ορθόδοξης εκκλησίας στο Κόσοβο, αποδεικνύει την έμπρακτη αφοσίωσή μας, είπε ο έλληνας πρωθυπουργός..

Ο κ. Τσβέτκοβιτς αναφέρθηκε στις έντονες διαβουλεύσεις που έχει η Σερβία με τις άλλες βαλκανικές χώρες, προκειμένου να αναπτυχθεί η περιφερειακή συνεργασία με σκοπό την ευρωπαϊκή ενσωμάτωση.

Ο σέρβος πρωθυπουργός ευχαρίστησε την Ελλάδα για τη στήριξη της στο θέμα του Κοσόβου.Αναφερόμενος στα οικονομικά θέματα είπε ότι εξέθεσε κατά τη συζήτηση την οικονομική κατάσταση στη Σερβία και πρόσθεσε ότι “εδώ κάνετε πολλά για να ξεπεράσετε να προβλήματα”. nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: