Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

Δηλώσεις του προέδρου της Bundesbank

nooz.gr
Πιθανή χρεοκοπία της Ελλάδας θα είχε "ανυπολόγιστες" συνέπειες τόσο στις χρηματοπιστωτικές αγορές όσο και στα υπόλοιπα κράτη, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της γερμανικής Bundesbank και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Άξελ Βέμπερ, σε συνέντευξή του σε γερμανική εφημερίδα.

"Υπό τις υπάρχουσες συνθήκες, η επίδραση στις χρηματοοικονομικές αγορές θα ήταν ανυπολόγιστη", δήλωσε ο Βέμπερ στη σημερινή έκδοση της εφημερίδας Bild. "Η οικονομική βοήθεια που θα συνοδεύεται από σκληρούς όρους είναι για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη η καλύτερη λύση".

Ο Βέμπερ δήλωσε επίσης ότι η Ελλάδα μπορεί "να ξεπεράσει τον σκόπελο" εάν εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις στην οικονομία της με αποφασιστικό και αξιόπιστο τρόπο. Δήλωσε επίσης ότι η αποπομπή της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα πυροδοτούσε τεράστιες οικονομικές και χρηματοπιστωτικές αλυσιδωτές αντιδράσεις και ότι δεν υπάρχει νομική βάση για μία τέτοια κίνηση.

Ο κ. Βέμπερ τάχθηκε επίσης κατά της πιθανής συμμετοχής των τραπεζών στο μηχανισμό στήριξης της Ελλάδας, πιθανότητα την οποία επικαλέσθηκε η γερμανική κυβέρνηση.

"Σίγουρα θα μπορούσαμε να συζητήσουμε για μία συμμετοχή του χρηματοπιστωτικού τομέα στο κόστος της οικονομικής κρίσης στο σύνολό της. Αλλά με τρόπο σχολαστικό και όχι βιαστικό, στο πλαίσιο μιας συζήτησης που θα φορά περισσότερο τη φορολόγηση των τραπεζών", σχολίασε ο κ. Βέμπερ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: