Το μήνυμα είναι "μην αφήσετε μια μικρή φωτιά, ένα σπινθήρα να βγει εκτός ελέγχου και να γίνει απειλή για την ευρωζώνη" τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης στο συνέδριο του "Economist".
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι από την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από την αρχή της κρίσης φάνηκε ότι τελικά οι αγορές δεν αυτορυθμίζονται και δεν λειτουργούν πάντα ορθολογικά, ενώ για τη συγκεκριμένη περίπτωση είπε ότι οι αγορές φοβούνται και υπολογίζουν βασιζόμενες στο χείριστο δυνατό σενάριο και όχι στο πιο πιθανό. Και για να αποδείξει τα λεγόμενά του, ο κ. Παπανδρέου έφερε ως παράδειγμα την άνοδο των σπρεντς σε μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι πριν από κάποιο χρονικό διάστημα, οταν δεν υπήρχε ούτε Πρόγραμμα Σταθερότητας της κυβέρνησης, ούτε εφαρμογή ελέγχων, ούτε πολιτική βούληση για στήριξη της Ελλάδας και πολύ περισσότερο δεν υπήρξε μηχανισμός στήριξης.
Ο κ. Παπανδρέου είπε, επίσης, ότι ένα συμπέρασμα που εξάγεται είναι ότι χρειαζόμαστε κανόνες παγκόσμιας διακυβέρνησης. Ο πρωθυπουργός στην αρχή της ομιλίας του είπε ότι υποθέτει πως οι διοργανωτές του συνεδρίου δεν φαντάζονταν πως αυτό θα διεξαγόταν σε τόσο φορτισμένες συνθήκες. Και έκανε λόγο για διεθνή πρακτορεία τα οποία μεταδίδουν με αστραπιαία ταχύτητα κάθε λέξη που ακούγεται στην Ελλάδα, αλλά και κάθε φημολογία. Και επισήμανε ότι έχουμε ακούσει τα πάντα για την Ελλάδα. Από αλήθειες που πονάνε, έως τις πιο εξωφρενικές αδικίες.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι αυτή η συνεχής ενασχόληση υπονομεύει τις προσπάθειες για τις μεγάλες εθνικές αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα, προσθέτοντας ότι γι' αυτό ζητήσαμε χρόνο. Όμως, έξι μήνες τώρα και παρότι είμαστε μια νέα κυβέρνηση οι αγορές δεν μας έδωσαν το χρόνο αυτό.
Επωδυνα μέτρα αλλά και επαναστατικές αλλαγές
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο σύνολο των μέτρων που έχει νομοθετήσει η κυβέρνηση και τόνισε ότι είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε επώδυνα μέτρα, αλλά και να προχωρήσουμε σε βαθιές και διαρθρωτικές αλλαγές σε θεσμούς και δομές. Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για επαναστατικές αλλαγές, όπως είπε, που έχουν θεσμοθετηθεί και έφερε ως παραδείγματα τους κανόνες διαφάνειας, την επιτάχυνση των διαδικασιών ίδρυσης επιχειρήσεων και τον "Καλλικράτη".
Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στη συνέχεια στην πορεία της Ελλάδας ως το 2004 έκανε λόγο για το δυναμισμό της οικονομίας, αλλά και τη διεθνή παρουσία της χώρας και πρόσθεσε ότι δεν ψάχνουμε αποδιοπομπαίους τράγους για την κρίση, αλλά θέλουμε να τονίσουμε ότι έχουμε τη δύναμη και το δυναμικό να αντιμετωπίσουμε την κρίση και το έχουμε αποδείξει. Ο κ. Παπανδρέου δεν παρέλειψε να αναφερθεί στους επιτυχημένους Ολυμπιακούς Αγώνες που οργάνωσε η Ελλάδα, ενώ τόνισε μετά επιτάσεως το ότι η Ελλάδα μπήκε στην ευρωζώνη με το σπαθί της, απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς στις αιχμές ευρωπαίων, μεταξύ των οποίων η Αγκελα Μέρκελ.
Εφαρμόζουμε ένα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα, ο προϋπολογισμός εκτελείται κανονικά, οι προσπάθειες καρποφορούν, η Ελλάδα ζητά προσοχή στις προσπάθειές της και χρόνο, που τελικά απεδείχθη το πλέον ακριβό αγαθό στην κρίση, είπε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι δεν ζητάμε να μας ξεχρεώσουν, αλλά ζητάμε λογικούς όρους για το δανεισμό μας. Και κατέληξε, λέγοντας ότι πιστεύω πως η Ευρώπη θα αρθεί στο ύψος των περιστάσεων. Ενώ, σε ό,τι αφορά τη γενικότερη κρίση είπε ότι πρέπει να βγουν διδάγματα, ώστε η παγκοσμιοποίηση να γίνει πιο σταθερή, πιο δίκαιη και πιο "πράσινη".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου