Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

Ερχεται η βοήθεια αλλά με σκληρά μέτρα

.nooz.grΝέο πακέτο σκληρών μέτρων συνοδεύει την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης για την Ελλάδα. Το ΔΝΤ και οι εταίροι μας είναι έτοιμοι να ανακοινώσουν άμεσα, το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα, την δανειοδότηση της χώρας υπό την προϋπόθεση λήψης νέων μέτρων. Πυρετώδεις διαβουλεύσεις στο Μαξίμου και συνάντηση Παπανδρέου με εκπροσώπους κοινωνικών εταίρων.

Το πρωϊ πραγματοποιήθηκε σύσκεψη του Γ. Παπανδρέου με στενούς του συνεργάτες και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, όπου σύμφωνα με πληροφορίες «κλείδωσε» το πακέτο μέτρων. Ωστόσο ο Πρωθυπουργός έδωσε εντολή στον υπουργό Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου και τον υφυπουργό κ. Σαχινίδη να ετοιμάσουν όλα τα εναλλακτικά σενάρια, καθώς δεν έχει κλείσει η διαπραγμάτευση με τους «δανειστές» μας παρά το γεγονός ότι οι ελεγκτές της τρόικας ολοκλήρωσαν τις εργασίες τους στην Ελλάδα.
Τα οριστικά μέτρα δεν αποκλείεται να ανακοινωθούν εντός του Σαββατοκύριακου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής ερωτηθείς για το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων και στον ιδωτικό τομέα, δήλώσε: «Αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να εγγυηθεί κανείς και για τίποτα. Γνωρίζουμε σε πόσο δύσκολη κατάσταση βρίσκεται η χώρα. Όποια απόφαση κι αν πάρουμε θα είναι η πιο επιεικής.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο περικοπής του13ου και 14ου μισθού των δημοσίων υπαλλήλων, δήλωσε: «μεσούσης της διαδικασίας δεν μπορώ να πω τίποτα επ’ αυτού».

Ο Γ. Πεταλωτής ερωτηθείς για σενάρια που αφορούν σε τράπεζες και καταθέσεις, δήλωσε: «Ο μηχανισμός στήριξης, στη δημιουργία του οποίου πρωτοστάτησε και πέτυχε η κυβέρνηση, εγγυάται τη βιωσιμότητα και την επάρκεια ρευστότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και συνεπώς και των καταθέσεων των πολιτών. Κάθε άλλη φήμη ή σενάριο για τις καταθέσεις είναι εκ του πονηρού».

Την ίδια ώρα ο επίτροπος Ολι Ρεν ενημέρωνε τους δημοσιογράφους ότι η ενεργοποίηση του μηχανισμού είναι θέμα ημερών, σημειώνοντας ωστόσο, ότι « πρέπει να υπάρξουν προϋποθέσεις για να δοθούν τα χρήματα»

Συνάντηση Παπανδρέου με κοινωνικούς εταίρους

Στο Μαξίμου υπήρξε συνάντηση του Πρωθυπουργού με εκπροσώπους εργοδοτών και εργαζομένων. «Οι κοινωνικές και παραγωγικές δυνάμεις της χώρας δεν έχουν παρά να αθροίσουν τις προσπάθειές τους για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της χώρας. Πρέπει να εργαστούμε έτσι, ώστε η παραγωγική και κοινωνική δραστηριότητα να συγκλίνουν στο στόχο», δήλωσε ο πρόεδρος της ΟΚΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, μετά την σύσκεψη

Ερωτηθείς για τον ιδιωτικό τομέα, ο κ. Πολυζωγόπουλος είπε ότι αυτός έχει τους δικούς του κανόνες, όμως πρέπει να υπάρχει, να υποστηρίζεται και να αυξάνεται για να απορροφά και την ανεργία.

Ενώ σε ό,τι αφορά τις "κόκκινες γραμμές", ο πρόεδρος της ΟΚΕ είπε ότι πρέπει να υπάρχει ένας ελάχιστος κοινωνικός παρονομαστής, ώστε να μην αυξάνεται η φτώχεια.

Τα μέτρα που ζητούν οι «δανειστές»: -Περικοπή 13ου και 14ου μισθού τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα

-Περαιτέρω περικοπή επιδομάτων στο δημόσιο

-Αύξηση του ΦΠΑ κατά 2 ή και 4 μονάδες

-Νέα αύξηση φόρων σε καυσιμα, ποτά, τσιγάρα

-Κατάργηση συλλογικών διαπραγματεύσεων

-Τριετές πάγωμα συλλογικών συμβάσεων

-Κατάργηση διαιτησίας

-Απελευθέρωση του ορίου απολύσεων

-Αμεση εξίσωση των ορίων συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών στο δημόσιο

-Κατάργηση των θέσεων στους οργανισμούς που θα συγχωνευθούν ή καταργηθούν, που σημαίνει απολύσεις και μονίμων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: