Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

“Σχεδία σωτηρίας” για μετοχές από Νέα Υόρκη

Ανέβηκαν 15% η Εθνική και 10% ο ΟΤΕ

protothema.gr
«Σχεδία» σωτηρίας αναζητούν οι μετοχές στην οδό Αθηνών, και μάλλον η χθεσινή άνοδος των ελληνικών μετοχών στην αγορά της Νέας Υόρκης την προσφέρει!

Το ΑDR ( 5ADR = 1 Mετοχή ) της Εθνικής, μια ώρα πριν το κλείσιμο της αγοράς κέρδιζε 15% φθάνοντας τα 2,98 δολάρια, ήτοι 11,28 ευρώ.

Πρόκειται για μια τιμή κατά 10,5% υψηλότερα από το κλείσιμο της μετοχής στην Αθήνα, την Τετάρτη, δηλαδή τα 10,20 ευρώ.

Άνοδο, όμως, κατά 9,55% σημείωνε και το ADR του ΟΤΕ που έφθασε στα 5,85 δολάρια.

Το διεθνές πιστοποιητικό ADR, συνήθως, κινείται μέσα σ ένα μικρό εύρος είτε στην άνοδο, είτε στην κάθοδο, δίνοντας ευκαιρία για αρμπιτράζ σε διαχειριστές που ασχολούνται ειδικά μ’ αυτό το θέμα.

Τέτοιες μεγάλες διαφορές συνήθως αποτυπώνονται στην επομένη ελληνική συνεδρίαση.

Τέλος στις πιέσεις με το STOP στο σορτάρισμα

Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας ήταν από τους τίτλους που δέχθηκαν την μεγαλύτερη πίεση την περασμένη Παρασκευή, όταν πωλήθηκαν ανοικτά (σορταρίστηκαν ) 18 εκατ. μετοχές. Τις επόμενες ημέρες το Jupiter Fund ανακοίνωσε την καθαρή ανοικτή θέση στην μετοχή της Εθνικής, ενώ το Fund Μarsall πωλούσε ανοικτά την μετοχή της Πειραιώς.

Οι πιέσεις στην Εθνική σταμάτησαν χθες με την διακοπή του Short selling από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, όμως η Εθνική είχε χάσει 8,46% μέσα σε μια εβδομάδα. Τις ίδιες πιέσεις δέχθηκαν και η Alpha Bank με 8,47%, η Πειραιώς με 9,57% και η Eurobank 6,68 %.

Όπως φάνηκε και από την χθεσινή συνεδρίαση, οι τίτλοι αναζητούν μια «ανάσα» από την τεράστια πίεση των 2 τελευταίων εβδομάδων.

Η βοήθεια από την Νέα Υόρκη είναι κάτι, αλλά όπως σχολιάζουν χρηματιστηριακοί παράγοντες θα χρειαστεί και μια νέα αποκλιμάκωση στο κόστος δανεισμού, αρκετά πιο κάτω από τις 629 μονάδες.

Μια νέα μείωση του σήμερα θα πρόσφερε βοήθεια, αν και ουσιαστική αποκλιμάκωση θα έχουμε όταν σταματήσουμε να ασχολούμαστε με το spread!

Όχι μόνο για λόγους ψυχολογίας, αλλά και για πρακτικούς λόγους. Το πακέτο διάσωσης δεν θα δοθεί αν δεν ακολουθηθούν πιστά τα όσα θα περιγράφει το νέο πρόγραμμα σταθερότητας ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: