Σαφές μήνυμα ότι η λύση για την Ελλάδα θα είναι οδυνηρή, έστειλε από το Βερολίνο η καγκελάριος Μερκελ, σε συνεντευξη τύπου με τους επικεφαλής του ΔΝΤ ,του ΟΟΣΑ και της Παγκοσμιας Τράπεζας" Η λύση πρέπει να είναι αποτελεσματική και η αντιμετώπιση μακροπρόθεσμη. Ενα χάπι για δύο μήνες δεν αρκεί, η ασθένεια θα ξεσπάσει πάλι" είπε χαρακτηριστικά η καγκελάριος. Τόσο η Μέρκελε όσο και ο Ντομινικ Στρος Καν αρνήθηκαν να μιλήσουν για την πορεία των διαπραγματεύσεων καθώς και το ύψος της βοήθειας, παραπέμποντας στην τελική συμφωνία, που όπως άφησε να εννοηθεί ο Στρος Καν θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες, μάλλον το Σαββατοκύριακο.
Κοινές δηλώσεις με Στρος Καν
"Η Γερμανία θα αναλάβει τις ευθύνες της για τη σταθεροποίηση της Ευρωζώνης" δήλωσε νωρίτερα η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ σε κοινές δηλώσεις της με τον επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν, ο οποίος τόνισε την ανάγκη να υπάρξει γρήγορη δράση.
Πρέπει "να επιταχυνθεί" η ενεργοποίηση του μηχανισμού οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας. Σημείωσε ότι γνωρίζει πως η ελληνική κυβέρνηση συζητά με εντατικούς ρυθμούς με την Κομισιόν και το διεθνές Ταμείο. "Ελπίζουμε να ολοκληρωθούν γρήγορα οι συζητήσεις ώστε η Γερμανία να λάβει τις αποφάσεις της" σημείωσε.
Αιχμές για την ένταξη στην ΟΝΕ
Η καγκελάριος δήλωσε ότι "η Γερμανία θα αναλάβει τις ευθύνες της για τη σταθεροποίηση της Ευρωζώνης", ωστόσο τόνισε ότι και η Ελλάδα θα πρέπει να προσπαθήσει να καλύψει τα δικά της κενά. Η κ. Μέρκελ δήλωσε επίσης ότι η απόφαση περί ένταξης της Ελλάδας στην ευρωζώνη μπορεί να υπήρξε λανθασμένη. "Κατέστη φανερό ότι η απόφαση αυτή πιθανόν να μην ελέγχθηκε με τρόπο διεξοδικό", πρόσθεσε η καγκελάριος Μέρκελ.
Η ίδια ευχαρίστησε τον κ. Στρος-Καν για την εμπλοκή του ΔΝΤ στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης προς την Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι αυτή είναι "η σωστή πορεία δράσης" (...) "να συνενώνονται, έμπρακτα" οι εμπειρίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και του ΔΝΤ.
Συνέντευξη Τύπου Στρος Καν - Τρισέ - Σόιμπλε
Κοινή συνέντευξη Τύπου για την ελληνική κρίση και την ενεργοποίηση της βοήθειας από ΕΕ και ΔΝΤ έδωσαν νωρίτερα από το Βερολίνο ο πρόεδρος του ΔΝΤ Στρος Καν, ο επικεφαλής της ΕΚΤ Τρισέ και ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε, έπειτα από συνάντηση που είχαν με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών ομάδων της Μπούντεσταγκ.
Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι με γνώμονα "τη σταθεροποίηση του ευρώ", η γερμανική κυβέρνηση προωθεί να υπάρξει μία πρόταση ακόμη και πριν το Σαββατοκύριακο. Συμπλήρωσε ότι θα υποβληθεί τελική πρόταση για την βοήθεια προς την Ελλάδα στην Άνω Βουλή, η οποία συνεδριάζει την Παρασκευή, και αν υπάρξει έγκριση, η γερμανική κυβέρνηση θα μπορέσει να κινηθεί ταχύτατα προς την νομοθετική ρύθμιση.
Επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή του προβλέπει να υιοθετηθεί ήδη από τις 7 Μαΐου νόμος για τη χρηματοπιστωτική βοήθεια προς την Ελλάδα. Το σχετικό νομοσχέδιο θα υποβληθεί στο γερμανικό κοινοβούλιο τη Δευτέρα.
"Θέλω να ελπίζω ότι θα έχουμε το πράσινο φως από όλες τις μεριές, ώστε στη συνέχεια να λάβουμε ταχύτατα αποφάσεις" δήλωσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ Ζαν - Κλοντ Τρισέ, προσθέτοντας ότι "είναι σημαντικό το γερμανικό κοινοβούλιο να δώσει την έγκρισή του".
"Η υπόθεση εργασίας είναι ότι μέσα σε λίγες ημέρες θα έχουμε μία τελική πρόταση - θέλω να ελπίζω ότι θα είμαστε έτοιμο το Σαββατοκύριακο" συμπλήρωσε ο κ. Τρισέ. "Εγώ θα εργαστώ βασιζόμενος σε αυτή την προϋπόθεση, ότι θα έχουμε ένα καλό και υγιές τέλος, πράγμα που εξαρτάται και από την Ελλάδα".
Λαμβάνοντας το λόγο ο επικεφαλής του ΔΝΤ Στρος Καν, δήλωσε ότι είναι πολύ σημαντικό να ληφθούν γρήγορα αποφάσεις καθώς όπως είπε κάθε ημέρα που περνάει η κατάσταση επιδεινώνεται όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλη την Ευρωζώνη. Ο κ. Στρος Καν συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα έχει μπροστά της μία δύσκολη πρόκληση ωστόσο σημείωσε πως η ελληνική κυβέρνηση δείχνει διατεθειμένη να προχωρήσει στις αναγκαίες τομές.
"Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συζητά εδώ και δύο εβδομάδες με την ΕΕ και την Ελλάδα. Είναι δύσκολες οι διαπραγματεύσεις και επίσης δύσκολα είναι όσα πρέπει να κάνει η ελληνική κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός ώστε να περιοριστεί το χρέος" συμπλήρωσε ο κ. Στρος Καν αναφέροντας ότι πρόκειται για "επώδυνες αποφάσεις", για τις οποίες θα χρειαστεί χρόνος να εφαρμοστούν.
"Είμαστε εδώ για να τους βοηθήσουμε" τόνισε ο επικεφαλής του ΔΝΤ, συμπληρώνοντας ότι το ζήτημα δεν αφορά μόνο την Ελλάδα και την Ευρωζώνη αλλά ότι ζητούμενο είναι να επιστρέψει η αυτοπεποίθηση στις αγορές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου