Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

Πεταλωτής: Επώδυνες αποφάσεις αλλά θα εγγυηθούμε ότι θα είναι κοινωνικά δίκαιες

nooz.gr
"Όλα τα μέτρα και οι αποφάσεις αυτές ειναι επώδυνες, όμως η κυβέρνηση εγγυάται ότι θα είναι οι πιο κοινωνικά δίκαιες, με μοναδικό γνώμονα το εθνικό δημόσιο συμφέρον", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής.

Πρόσθεσε δε ότι μέλημα της κυβέρνησης είναι να υπάρχει προστασία του αδύναμου πολίτη και οποιεσδήποτε αποφάσεις υπάρξουν να έχουν ένα δίχτυ ασφάλειας και προστασίας.

"Οι αποφάσεις μας, όσο δύσκολες κι αν είναι, οδηγούν την Ελλάδα στην ασφάλεια κι αυτό γιατί φροντίσαμε να δημιουργήσουμε έγκαιρα τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης από το μηδέν. Προχωράμε αποφασιστικά, σταθερά, σίγουρα, με σχέδιο", δήλωσε ο κ. Πεταλωτής.

Τόνισε δε ότι η κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός συναινεί σε όλες τις ενέργειες, «ώστε να μπορέσουμε να βγούμε από αυτή την πολύ μεγάλη κρίση και να δούμε το φως στο τούνελ».

Ερωτηθείς σχετικά με τα μέτρα που αναφέρονται σε δημοσιεύματα και αφορούν στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, ο κ. Πεταλωτής σημείωσε ότι οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν τελειώσει, ότι δεν έχει κλείσει καμία συμφωνία και πως «όσο διαρκούν δεν μπορούμε να αναφερθούμε με λεπτομέρειες για το τι υπάρχει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Με βάση το ίδιο σκεπτικό, ο κ. Πεταλωτής δεν θέλησε να απαντήσει σε ερωτήματα για το εάν εξετάζει η κυβέρνηση πράξη νομοθετικού περιεχόμενου για πάγωμα μισθών στον ιδιωτικό τομέα, καθώς επίσης και για ενδεχόμενη περικοπή του 13ου και 14ου μισθού των δημοσίων υπαλλήλων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι και η κυβέρνηση θέλει να τελειώσουν όσο πιο σύντομα γίνεται οι διαπραγματεύσεις, ώστε να υπάρξει συμφωνία και να ολοκληρωθεί το σχέδιο δανεισμού που καταρτίζουμε.

Είπε ακόμη ότι "γνωρίζουμε σε πόσο δύσκολη κατάσταση βρίσκεται η χώρα και γίνονται σκληρές διαπραγματεύσεις, με προβολή λογικών επιχειρημάτων από την κυβέρνηση, ώστε όποια απόφαση χρειαστεί να πάρουμε, να είναι η πιο επιεικής".

"Αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να εγγυηθεί κανείς και για τίποτα", τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ερωτηθείς εάν μπορεί η κυβέρνηση να εγγυηθεί ότι τα όποια νέα μέτρα ληφθούν δεν θα ισχύσουν το 2010.

"Βεβαίως, εμάς μας ενδιαφέρει και τυπικά να είμαστε εντάξει, αλλά και ουσιαστικά η Βουλή να μπορεί να εκφράσει την άποψή της, που πρέπει να την εκφράσει μέσα από την υπευθυνότητα που της αναθέτει το Σύνταγμα", επισήμανε ο κ. Πεταλωτής ερωτηθείς για το εάν προτίθεται η κυβέρνηση να φέρει τη συμφωνία για το μηχανισμό προς ψήφιση στη Βουλή.

Σχετικά με το εάν η κυβέρνηση προσδίδει σημασία ψήφου εμπιστοσύνης στην ψήφιση των μέτρων, ο κ. Πεταλωτής επισήμανε ότι δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα και πως αυτή τη στιγμή όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι αυτή η ενέργεια της κυβέρνησης είναι ενέργεια σωτηρίας της ελληνικής οικονομίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: