Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

Μέρκελ: Αναγκαία η δέσμευση για σκληρή λιτότητα

nooz.gr
"Δεν υπήρχε άλλη εναλλακτική. Η Ελλάδα έπρεπε να δεσμευτεί σε αξιόπιστα και σκληρά μέτρα λιτότητας δήλωσε από το Βερολίνο η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

Η κ. Μέρκελ επανέλαβε την πρόθεση της κυβέρνησής της να συνεισφέρει στο πακέτο οικονομικής στήριξης της Ελλάδας "μόλις πληρούνται οι όροι" και σημείωσε ότι η νομοθετική διαδικασία για την έγκριση της βοήθειας προς την Ελλάδα στη χώρα της, θα ξεκινήσει μόλις ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του ΔΝΤ της Ε.Ε. και της Ελλάδας.

Παράλληλα, βουλευτές των μεγαλύτερων αντιπολιτευόμενων κομμάτων της δηλαδή των Σοσιαλιστών και των "Πρασίνων", δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν θετικά για την βοήθεια προς την Ελλάδα. "Είμαστε έτοιμοι να καταστήσουμε δυνατή τη λήψη απόφασης από την Μπούντεσταγκ ως τις 7 Μαΐου και δεν θα αντιταχθούμε σε συντόμευση της διαδικασίας", δήλωσε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Πρασίνων, Γίργκεν Τριτίν.

Από την πλευρά του ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, επικεφαλής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δήλωσε στην εφημερίδα Suddeutsche Zeitung ότι υποστηρίζει "μία απόφαση που ευνοεί τη σταθερότητα του ευρώ και εν τέλει είναι προς το συμφέρον της Γερμανίας".

Το γερμανικό υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να υιοθετήσει τη Δευτέρα το νομοσχέδιο που προβλέπει την αποδέσμευση της βοήθειας προς την Ελλάδα και στη συνέχεια θα το υποβάλει προς ψήφιση στα δύο σώματα του γερμανικού κοινοβουλίου, πριν από το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας.

Δηλώσεις για το ποσό της ενίσχυσης

Το πακέτο στήριξης της Ελλάδας από την ευρωζώνη και το ΔΝΤ θα φτάσει τα 100 με 120 δισεκατομμύρια ευρώ για περίοδο τριών ετών, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Ντομινίκ Στρος-Καν, δήλωσε βουλευτής των αντιπολιτευόμενων Πρασίνων στη Γερμανία.

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Ράινερ Μπρίντερλε μίλησε από την πλευρά του για 135 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό που σημαίνει ότι η ανάγκη θα παραμείνει η ίδια στα τρία χρόνια.

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε πως η Ελλάδα θα έχει ανάγκη λιγότερης βοήθειας το 2011 και το 2012 απ' ό,τι φέτος, ενώ δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί το ακριβές ποσό που θα χορηγηθεί στην Αθήνα μέσα στα επόμενα χρόνια. "Οι ειδικοί πιστεύουν πως τα ποσά θα είναι λίγο λιγότερο σημαντικά το 2011 και το 2012", δήλωσε ο υπουργός στην εφημερίδα Westfalen Blatt. "Θα είναι ακόμη ωστόσο σημαντικά", πρόσθεσε πάντως.

Δεν υπάρχουν σχόλια: